Първата стъпка към създаването на Международния център за преследване на престъплението агресия е факт.

Споразумението за неговото създаване ще бъде подписано днес в Киев, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Там се провежда конференцията „Обединени за правосъдие“.

Централата на институцията ще бъде в Хага. Центърът е създаден от Евроюст – агенцията за съдебно сътрудничество на ЕС. Очаква се той да заработи до лятото.

„Руското нахлуване донесе неописуеми страдания на Украйна. Преди почти година светът научи за ужасите на Буча. Самата аз бях там и бях свидетелка на жестокостите, извършени от руските сили“, припомни Фон дер Лайен.

И допълни, че дори децата не са били пощадени от мъчения, сексуално насилие и безразборни екзекуции.

„На Русия трябва да се потърси отговорност за тези ужасяващи престъпления. На Путин трябва да се потърси отговорност“, категорична е Фон дер Лайен.

ЕС ще работи с партньорите си за това да бъде гарантирано, че Русия ще си плати.

„Няма да оставим камък върху камък в стремежа ни да сложим край на безнаказаността на международните престъпления, извършени от Русия тук, в Украйна“, увери участващият в конференцията еврокомисар по правосъдието Дидие Рейндерс.

Бъдещият Център ще бъде прикрепен към Съвместния разследващ екип (СРЕ), в който участва и Международният наказателен съд (МНС).

Европейската комисия подкрепя и създаването на международен регистър за искове. Той ще събира доказателства от граждани за щети, загуби и и увреждания, причинени от агресията. Така Русия ще бъде принудена да плаща репарации за стореното.