Мислеха си, че убиват войник. Но създадоха символ, който няма да умре, защото ще живее вечно в паметта и ще дава на украинците нови сили и повод да унищожат нови стотици хиляди окупатори.

Това обяви украинският журналист Дмитро Лиховой на страницата си във "Фейсбук", след като вчера руски войници публикуваха видео, в което екзекутират невъоръжен украински военнопленник, позволил си да изрече думите: "Слава на Украйна".

 

В изминалата нощ множество представители на Украйна изразиха почит пред паметта на неизвестния войник, смело предизвикал врага в очите преди да бъде убит, предаде "Гордон".

Украйна няма да забрави подвига на всеки, който дава живота си свободата на страната. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерно обръщение.

"Днес се появи видео, на което се вижда как окупаторите брутално убиват войник, който смело казва в очите им: "Слава на Украйна!" Искам всички заедно, в единство да отговорим на думите му: "Слава на героя! Слава на героите! Слава на Украйна!" И ние ще намерим убийците", обеща държавният глава.

Кметът на Днепър Борис Филатов публикува портрет на анонимния войник с краткото съобщение: "Слава на Украйна".

 

Карикатуристът Андрий Петренко публикува следната рисунка на страницата си в "Туитър".

Украинската депутатка и съпредседателка на "Европейска солидарност" Ирина Герашченко обяви, че украинците нямат право да забравят това убийство. 

"Всеки ден повтаряме: "Слава на Украйна!" Влагайки в тези думи любов, гордост, уважение, болка. Украинският поздрав е известен по целия свят и тези думи се произнасят в подкрепа на украинската непобедимост, която порази всички. Предсмъртно, с презрение към врага, с такава саможертва и сила този воин изрече: "Слава на Украйна!" Това спира дъха - от уважение, болка, омраза към врага. Колко висока е цената на правото ни да имаме държава. Нямаме право да забравяме", написа тя.

Украинският главен прокурор каза вчера, че е започнало разследване на, по думите му, "бруталното и нагло убийство на невъоръжено лице", запечатано на видео и разпространено в социалните мрежи, и обвини Русия в нарушаване на законите на войната, предаде Ройтерс.