България е най-малко свободната държава в Европейския съюз след Унгария. Това сочи годишната класация на "Фрийдъм хаус" в доклада на организацията за състоянието на свободите и правата по света, огласен днес. В изследването попадат 210 държави и територии.

България е с резултат 79 от 100. За политически права точките са 33 от 40 възможни. При гражданските свободи представянето е по-зле - 46 от 60 възможни. Позицията е същата като през миналата година - отново 79.

100 от 100 имат три държави. Без особени изненади те са скандинавски - Норвегия, Финландия и Швеция.

Унгария е единствената страна в ЕС, която все така е дефинирана като частично свободна с резултат от 66.

Равни сме със Сейшелите и Южна Африка, също със 79. С най-близък до българския резултат са също Гана и Ямайка - с по 80, Израел и Намибия са със 77. Екзотични места като остров Мавриций - 85, Панама - 83 и Микронезия - 92, Кабо Верде - 92 и др. са доста по-свободни според класацията.

Въпреки постоянните критики на ЕК Полша е с 83 точки, толкова има и Румъния.

Свободата в света продължава да намалява, като това е тенденция 17-ата поред година. Агресията на Русия в Украйна води до тежки нарушения на човешките права и жестокости, посочват от "Фрийдъм хаус".

Добрата новина е, че има почти изравняване между страните с подобрение и тези, при които има движение към по-зле. 34 държави са отбелязали напредък, 35 се движат в обратната посока към влошаване. Две страни - Колумбия и Лесото, са с най-добро постижение като от "частично свободни" са преминали в "свободни".

Все пак светът днес е значително по-свободен в сравнение преди 50 години, когато "Фрийдъм хаус" публикува първия си годишен доклад. През 1973 г. 44 от 148 държави са определени като свободни. Днес 84 от 195 влизат в тази графа.