Иран и Саудитска Арабия се споразумяха днес да възобновят прекъснатите си от години отношения. Последваха одобрителни коментари от Вашингтон, Пекин и от проиранската групировка Хизбула, предадоха световните агенции.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън приветства новината за възстановените дипломатически отношения - напредък, постигнат след преговори в Китай от 6 до 10 март. 

Саудитска Арабия и Иран, двете регионални сили в Близкия изток, скъсаха дипломатическите връзки през 2016 г. след атака срещу саудитски дипломатически мисии, извършена от протестиращи в Иран след екзекуцията от Рияд на влиятелен шиитски духовник.

Според съвместно изявление Рияд и Техеран са се договорили да подновят дипломатическите си отношения и да отворят посолствата и дипломатическите си мисии до максимум два месеца.

За Вашингтон това споразумение представлява възможност да се сложи край и на гражданската война в Йемен, където Саудитска Арабия и Иран подкрепят противниковите лагери, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

"Ние бихме искали тази война в Йемен да приключи и това споразумение може да ни отведе до този завършек", каза Кърби, но предупреди, че трябва да се види дали Иран ще изпълнява задълженията си по споразумението със Саудитска Арабия. Кърби припомни, че Иран "не е режим, свикнал да държи на думата си".

Китай също приветства възстановяването на дипломатическите връзки между Саудитска Арабия и Иран. Това е победа за диалога и мира, заяви Ван И, директор на комисията по външнополитически въпроси към Китайската комунистическа партия, цитиран от Ройтерс.

Възстановяването на иранско-саудитските отношения е "важна добра новина" в днешния размирен свят, каза най-високопоставеният китайски представител по външнополитическите въпроси. Ван добави, че Китай ще продължи да играе конструктивна роля за справяне с належащите проблеми в съвременния и ще демонстрира своята отговорност като голяма страна.

Лидерът на ливанската групировка Хизбула Хасан Насралла каза днес, че възобновяването на отношенията между нейния поддръжник Иран и отдавнашния й съперник Саудитска Арабия е "добро развитие", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иран и Саудитска Арабия се съгласиха по-рано през деня да възобновят своите отношения след години враждебност, заплашила стабилността в Залива и предизвикала чести политически спорове в Ливан.

"Това е добро развитие", каза Насралла в телевизионно обръщение. "Имаме пълно доверие, че това няма да стане в наш ущърб", заяви той.

Лидерът на Хизбула предупреди, че пълните последици от тази стъпка още не са известни, но изрази задоволство от нея.

"Това е важно развитие, разбира се, и ако то продължи в естествения си ход, може да отвори хоризонти в целия регион, включително Ливан", добави той.