Ситуацията около Бахмут остава сложна, но украинските сили осуетяват руските опити да превземат града, каза днес командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

"Ситуацията около Бахмут остава сложна", написа Сирски в приложението "Телеграм" на украинския медиен военен център.

"Всички опити за превземане на града се отблъскват с артилерийски огън, танкове и друга огнева мощ", добави той.

Бойци на частната руска военна компания "Вагнер" "нападат от различни страни, опитвайки се да пробият нашата отбрана и да напреднат към централните райони на града", допълни Сирски.

Той каза, че се водят ожесточени боеве за контрола на центъра на Бахмут, цитира го и Франс прес.

От своя страна Евгений Пригожин, ръководителят на "Вагнер" заяви днес: "Колкото повече се доближаваме до центъра, толкова по-тежки са боевете".

Половината наети от "Вагнер" затворници са убити в Украйна, смята британското разузнаване

Около половината от затворниците, вербувани от "Вагнер" и изпратени в Украйна, са загинали. Пригожин е намерил нови канали за набиране на персонал, но това едва ли ще помогне на Русия, пише днес украинската информационна агенция УНИАН, позовавайки се на поредната разузнавателна сводка, публикувана от британското министерство на отбраната.

Британското разузнаване предполага, че през последните седмици Пригожин е загубил достъп до руските затвори поради спорове с ръководството на руското Министерство на отбраната.

Отбелязва се, че след това Пригожин започва да вербува наемници за частната си армия в спортни центрове и средни училища. От началото на март "Вагнер" е създала екипи за набиране на персонал в спортни центрове в най-малко 40 места в Русия. В допълнение маскирани вербовчици също провеждат разговори за кариерно ориентиране в московските средни училища, разпространявайки въпросници, наречени „Изявление на младия воин“, за да съберат данни за контакт на заинтересованите ученици.

През юли 2022 г. Пригожин започва активно да вербува затворници от руски наказателни колонии за войната срещу Украйна. В замяна на шест месеца участие във войната Пригожин им обеща помилване. Според различни оценки около 40-50 хиляди вагнеровци са отишли ​​на фронта, за да се бият срещу Украйна. Но още преди началото на 2023 г. въоръжените сили на Украйна са унищожили 77% от тях, пише УНИАН.

Според украинското разузнаване през последните седмици мащабът на вербуването във "Вагнер" значително е намалял. Пригожин обяви края на набора и обясни, че е бил лишен от тази възможност поради съпротивата на руското министерство на отбраната.

По-късно стана известно, че Министерството на отбраната на Руската федерация самостоятелно набира затворници вместо "Вагнер", припомня агенцията.