Президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе се изказа в подкрепа на завръщането на руските и беларуски спортисти на международни състезания след непланирано посещение в Украйна.

Преди дни Международният олимпийски комитет реално отвори вратата за това, посочвайки, че всяка една федерация и свободна да вземе решение "за" или "против".

Но самият МОК подкрепя "размразяването" на спортистите от двете страни за международния календар. То трябва да става при определени условия, като руснаците и беларусите ще се представят единствено от свое име, без държава, флаг, химн и символи.

Ватанабе присъства на погребението на легендарната треньорка по художествена гимнастика Албина Дерюгина в Украйна и се възползва от възможността да се срещне с  началника на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак и с украинския министър на спорта Вадим Гутцайт в Киев.

"Разбирам и подкрепям позицията на Украйна от политическа гледна точка. Но спортът е независим от политиката. Спортът трябва да носи мир, дори когато правителствата и войниците са във война. Това е мисията, дадена на спорта", каза Ватанабе в изявление, цитирано от ДПА и БТА.

"Аз защитавам всички гимнастички в света като семейство. Ето защо подкрепям украинските гимнастички и защитавам правото на руските и беларуски гимнастички, които не участват във войната, да участват на състезания", добави той.

Препоръката на МОК не включва Олимпйските игри в Париж през 2024 г., за която решение се очаква след средата на годината. Руснаците и беларусите и сега играят като неутрални в спортове като тениса.

След препоръката на МОК обаче в спортните среди цари разделение - някои федерации са съгласни да върнат отлъчените заради войната, други - не.