Планове на предстоящата украинска контраофанзива изтекоха онлайн.

Това признаха високопоставени представители от администрацията на американския президент Джо Байдън пред "Ню Йорк таймс". Пентагонът е започнал разследване.

Документите, описващи тайните планове на САЩ и НАТО за подсилване на украинската армия преди дългоочаквана пролетна офанзива срещу Русия, бяха публикувани тази седмица в Туитър и Телеграм.

Вътре не е посочена дата на атаката, нито къде ще бъде концентрирана. Документите са отпреди пет седмици и предлагат моментна снимка към 1 март за това, от което украинските войски може да се нуждаят. Но руските специалисти предполагаемо могат да научат много от изтеклата информация. В тях са записани прогнозни данни за бъдещи доставки на оръжие, размери на военни части и други. Спомената е например степента на изразходване на боеприпасите на ключовите далекобойни ракетни системи HIMARS.

Според военни анализатори документите изглежда са били модифицирани в някои части и се различават от първоначалния си формат. Например, те надценяват броя на украинските жертви във войната и подценяват убитите руски войници (на места се споменава, че едва 17 500 са загиналите руски войници - в пъти по-малко и от най-консервативните данни на западните служби). Подправените данни вероятно са опит на Москва да всее смут в Украйна и на Запад чрез дезинформация. 

"Запознати сме с докладите за публикации в социалните медии и отделът разглежда въпроса", каза Сабрина Сингх, заместник прессекретар на Пентагона.

Трудно може да се предположи какъв ефект върху предстоящата украинска контраофанзива може да има изтичането на данните. Това се случва в края на катастрофалното руско настъпление. Разкритието на плановете засега изглежда като най-големия (оповестен) успех на руското разузнаване от началото на войната.