Вече официално: всички партии в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" са взели решение, че няма да подкрепят правителство "с мандат или участие" на ГЕРБ.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Другият лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков допълни, че ако ГЕРБ не успее да направи правителство, коалицията ще предложи кабинет във втория мандат. Решението бе затвърдено и от съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Всички те дадоха днес изявление - първото съвместно такова от изборите насам и макар да бе посочено, че ще е "пресконференция", т.е. представителите на медиите ще имат право да задават въпроси, не им бе даден такъв шанс и лидерите напуснаха залата. Събитието бе белязано и от силовото извеждане на "неизбежния" Николай Караколев, който организаторите бяха решили, че ще смущава реда. Това се случи без Караколев да е опитал дори да зададе въпрос.

Нарушения има, но изборите са честни

Преди дни председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че най-добрият вариант за стабилно праивтелство е коалиция между първите две партии. Борисов обаче подчерта, че иска първо скрепяване на кабинет, чак след това разговор за програми и приоритети и постави като заложник бюджета на държавата. ГЕРБ няма да го подкрепи (очаква се такъв този път да Министерския съвет да внесе проект), ако няма правителство - даде заявка Борисов.

Днес Василев изтъкна, че на тези избори е имало много повече проблеми в организацията и отчитането на резултатите в сравнение с предишните. Според него има системен проблем с провеждането на избори в страната. По този повод от коалицията са писали до ЦИК. Но все пак Василев призна, че изборният резултат е щял да бъде същият - въпреки множеството грешки и нарушения.

"Тези нарушения вероятно няма да променят изборния резултат. Но са първата стъпка България да стане нормална европейска държава. Не да се казва - "то в България е така", заяви той.

1+1 не било равно на две

Василев описа подробно нарушенията, които от обединението са забелязали по време на изборите и обявяването на резултатите. Имало пет пъти повече невалидни бюлетини. Над 45 000 невалидни бюлетини в тези избори, при по-малко от 9000, които имахме на предишните избори, коментира Василев. В почти 17% от секциите има разминаване между гласовете, които са вписани в машината и гласовете, които са вписани в секционните протоколи, заяви още той. По думите му 1 плюс 1 не било равно на 2 в този вот, като даде за пример протокола на РИК от столичния 23 МИР. Числата, които Василев посочи като разминаващи се по отношение на броя хартиени и машинни бюлетини и общият им сбор обаче вече не са актуални, тъй като около полунощ ЦИК обяви окончателните резултати и те са отразени на сайта й. (Любопитното е, че към момента има разминаване с една бюлетина).

В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините, отчете още и поиска отваряне на чувалите и повторно онлайн броене.

"По-притеснително е, че в 303 секции (от определените от Антикорупционния фонд 700 като рискови) въобще не се е предавало видеонаблюдение, в 225 се е предавало, но с прекъсване и без да се показват бюлетините. Тоест от 700 най-рискови секции само в 172 секции има реално видеонаблюдение", посочи Василев.

Бюджетът на държавата като заложник

Кирил Петков призна, че коалицията трябва да свърши още работа.

"Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ в първия мандат е на база на ценноснти различия. Гражданите, когато гласуват за нас, трябва да са сигурни, че каквото обещаваме - спазваме. Ще работим по политики с всички политически партии, ще говорим с тях", каза още Петков.

Ако с първия мандат ГЕРБ не успее да сформира правителство, ние ще поемем отговорността и ще предложим с втория мандат правителство от нашата коалиция. - даде заявка той.

И подчерта:

"Бюджетът не може да бъде по никакъв начин заложник на разговорите между политическите партии. Трябва да приемем бюджет максимално бързо. Това трябва да се започне от ден едно".

Като изброи нуждата от справяне с инфлацията, галопиращите цени и др. Подчерта и нуждата от разговори за еврозоната, Шенген, като даде заявка, че ПП-ДБ, че участва в такива с всички формации в НС.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че коалицията не е "орган за реабилитация и орган за амнистия". Той се изказа против идеите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в бъдещо управление да бъде "кооптиран" и президентът Румен Радев. Мястото на "г-н президента" е в президентството, а не да дава министри в редовен кабинет и да определя външната политика на страната, посочи лидерът на ДСБ. Като в последното се визира антиукраинската политика на Радев и служебните му кабинети.

"Не можем да подкрепим правителство с кадруването на Бойко Борисов", заяви още Атанасов и изброи "Мишо Бирата, Руско-турски поток".

Пълният потенциал

Председателят на "Да, България" Христо Иванов потвърди общата позиция за първия мандат. И допълни, че всички цели пред България - еврозона, Шенген, не могат да се изпълнят без съдебна реформа.

"Нашата оценка е, че на тези избори обединението ни не успя да постигне своя пълен потенциал", каза още Иванов.

И даде заявка, че трябва да има управление, "което да реализира целите си на практика, а не само на думи".

Въпросите без отговор

На медиите официално бе казано, че няма да имат право да задават въпроси малко преди старта на самото събитие. Въпреки че от обединението вече нямат оправдание, че още няма официално обявени резултати. Така без отговор останаха въпроси като:

"Какво означава и "участие" на ГЕРБ в правителство - това означава ли, че ако се стигне до втори мандат ПП и ДБ са склонни да дадат "участие" на "Възраждане", ДПС, БСП, "Има такъв народ", но не и на ГЕРБ? Под "участие" разбира ли се излъчването на експертен кабинет. Кабинет с втория мандат включва ли Василев и Петков в него, какъв изобщо би бил този кабинет - политически или експертен? Ще понесат ли лидерите отговорност за отлива на гласове - и в частност тези на ПП, чиито депутати се стопиха от 53 на 38? И много други.