Днес се решава кой ще управлява Турция. Резултатите от изборите ще имат сериозно въздействие и върху финансовите пазари.

Очаква се, че ако спечели кандидатът на опозицията, финансовите пазари ще въздъхнат с облекчение, смята германският финансов експер Улрих Катер, главен икономист в DekaBank. В интервю за вестник „Билд“ известният икономист разкрива последиците, които гласуването за отстраняване на Ердоган от длъжност би имало върху турската икономика и фондовия пазар:

  • Инфлация - въпреки че увеличението на потребителските цени е намаляло донякъде след пика през октомври 2022 г. (85,5%), Турция все още страда от инфлация от невероятните 43,7% през април 2023 г.
  • Отслабване на валутата - през последните години лирата непрекъснато се обезценява. Самият Ердоган е отговорен за недоволството сред инвеститорите и свързаните с това отливи от валутата. Той прекрати автономията на турската централна банка и понижи лихвените проценти въпреки двуцифрената инфлация.

"Проблемите в Турция са вътрешни", казва Катер. "Високата инфлация и обезценяването на парите се дължат изключително на правителството на Ердоган. Ето защо само ново начало в икономиката може да доведе до обрат", сигурен е експертът.

Претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу иска да доведе до този обрат. Наред с други неща, той иска да възстанови независимостта на централната банка.

Затова "би било положителен сигнал за финансовите пазари, ако Кълъчдароглу спечели изборите", казва Катер.

Турският бенчмарк индекс (ISE National 100), други турски индекси като MSCI Turkey, както и лирата и турските държавни облигации биха спечелили в краткосрочен план. Тази въздишка на облекчение на фондовия пазар, съчетана с повишение на цените, обаче би била само краткотрайна, отбелязва Катер.

Пазарите ще решат през следващите седмици дали увеличението на цените е устойчиво в зависимост от това колко стриктно новото правителство прилага икономическите реформи. Защото те са всичко друго, но не и предрешени.

20-те години на Ердоган нанесоха толкова много щети на турската икономика, че спешно необходимият икономически рестарт е възможен само ръка за ръка с тежка рецесия. Това е така, защото турската лира все още е "напълно надценена" въпреки огромната девалвация.

"В резултат на това турската експортна икономика в момента не е конкурентоспособна", казва Катер.

Новото правителство ще трябва да девалвира лирата още повече, за да възстанови финансовата стабилност.