Александър Везенков се контузи при загуба на неговия "Олимпиакос" от "Панатинайкос" с 65:67 (13:25, 22:8, 15:18, 15:16) като гост във втория мач от финалите за титлата в гръцкото баскетболно първенство.

Пао изравни резултата в серията - 1:1, а третият мач е в неделя в Пирея. Играе се до 3 победи, четвъртият двубой другата седмица ще е отново в залата на "зелено-белите", а ако има пети - домакин ще е "Олимпиакос".

Везенков нарани десния си крак след борба за топката две минути и половина преди края на третата четвърт, когато бе фаулиран. Той напусна терена с помощта на съотборниците си и повече не се появи в игра. За 21 минути българинът записа 6 точки, 4 "борби" и 1 открадната топка.

Малко по-късно гръцкото издание bnsports.gr информира, че още преди края на срещата Александър Везенков е бил откаран в Атинския медицински център, където на дясното му коляно е направен ядрено-магнитен резонанс, пише БТА.

"Панатинайкос" прекъсна негативната си серия от 14 поредни загуби срещу "Олимпиакос" и нанесе първа загуба на съперника за сезона в Гърция. 

Вечерта бе лоша за финалиста в Евролигата по много причини. Той започна срещата без опитния Костас Слукас, отпаднал заради вирус, а гардът Томас Уолкъп бе дисквалифициран, след като получи техническо нарушение, а вече имаше неспортсменско.

Въпреки това "Олимпиакос" се задържа в битката, решена драматично секунди преди края. 

Костас Папаниколау изведе "Олимпиакос" напред за 65:64 при оставащи 75 секунди в мача, но Матеуш Понтика бе точен с "тройка" за домакините 17 секунди преди края за крайното 67:65.

Понтика и Парис Лий отбелязаха по 12 точки за "Панатинайкос", а за гостите Костас Папаниколау завърши с 15 т., 4 борби и 7 асистенции.

И играчите избраха Везенков за №1 през сезона в Евролигата

Александър Везенков бе избран за най-полезен и от Асоциацията на играчите в Евролигата (ЕЛПА). Българинът записа средно 17,6 точки, 6,8 борби и 1,9 асистенции през изминалия сезон 2022/2023. Везенков вече спечели отличието за най-полезен играч, което се връчва от Евролигата, а стана и най-добър реализатор.

Асоциацията на играчите в Евролигата излъчва призьори в различни категории за трети път в последните години. Победители са състезателите, събрали най-много гласове от баскетболистите на участниците в турнира.

Александър Везенков получи 47,4% от гласовете и бе описан като „най-добре представилият се състезател с най-голямо влияние върху играта на отбора си“.