Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия продължава да внася компоненти за ракетите, с които обстрелва всекидневно Украйна, въпреки международните санкции и че техните нарушения трябва да получат твърд и своевременен отговор.

"За съжаление Руската федерация все още може да получава критични компоненти за производство на ракети от компании от целия свят, включително компании от някои партньорски страни", написа Зеленски в Туитър. "Ако вземем например една от ракетите, които удариха Кривой рог днес (вчера - б.р.),  около 50 компонента в нея - главно микроелектроника - са били произведени в други страни".

Зеленски не назова поименно въпросните държави и компании.

Той каза, че украински държавни представители са се срещнали с дипломати от съответните страни и че всички партньори на Украйна имат списък на компаниите, които снабдяват Русия.

"Чакаме изводи и бързи действия да бъде спрян ракетният терор", каза украинският президент, добавяйки, че страната му е наложила санкции на всички компании в Русия, които произвеждат ракети и че такива санкции трябва да им бъдат наложени в световен мащаб.

"Всеки начин да се заобикалят санкциите трябва да бъде надлежно наказван на световно ниво също", добави той. "Ако някой действа като посредник или работи заедно с Руската федерация, така че тези терористи да могат да продължават да взривяват жилищни сгради и да убиват хора, такива единици - били те бизнес или правителствени - заслужават отговор от света. Суров отговор. Всички наши партньори имат информация за това".

Зеленски отново ще се включи онлайн в предстоящото по-късно този месец заседание на Европейския съвет, предаде БТА днес, като се позова на шведското председателство на Съвета на ЕС на заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят на 29 и 30 юни в Брюксел обстановката в Украйна и предприетото контранастъпление срещу руските сили, отбеляза зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

По думите му ще бъдат разисквани и въпросите, свързани с предложения от Киев мирен план, европейските санкции срещу Русия и тяхното приложение, възможностите за използване на запорираното руско имущество в ЕС, военната подкрепа за силите на Киев, подвеждането на Русия под отговорност за действията в Украйна.

Шефчович добави, че комисията ще представи устно оценка за напредъка по въпросите на разширяването на ЕС в светлината на очаквания наесен доклад по отношение на Украйна, Грузия и Молдова.