В дейността на областните управители няма място за политически изказвания, освен, ако някой областен управител няма политически амбиции, свързани с предстоящите местни избори. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Денков потвърди, че вече 27 от общо 28-те областни управители в страната са подали оставка.

"Днес няма да избираме областни управители. Тези, които са назначени от предишното служебно правителство ще продължат да изпълняват задълженията си така, както са по закон, съответно и техните заместници.

Ще бъдат замествани поетапно тогава, когато сме сигурни, че новият човек, избран на тази позиция, ще може да я осъществява подходящо", каза премиерът.

Николай Денков призова да не се политизира позицията областен управител, защото, по думите му, тя няма такива функции.

"Всеки може да види, че в Закона за администрацията са описани ясно какви са задълженията на областните управители. Те представляват държавата в съответните региони, осъществяват координация, осъществяват контрол, грижат се за законосъобразността на съответните актове на местната власт.

С други думи – те изпълняват държавнически функции, които са им вменени по закон и за което са назначени от съответното правителство. Те не изпълняват задължения на отделна политическа сили или отделно лице, което ги е назначило", каза още премиерът Николай Денков.