Когато украинската контраофанзива започна, нямаше заря, фанфари или тържествено слово на Зеленски. Но Киев ни предупреди и да не очакваме подобни сигнали, поне в ранните етапи от нападението, в което украинската армия се опитва да напипа слабите места в отбранителните линии на противника.

През последните няколко дни украинската армия започна да нанася удари на противника върху това, което военни експерти като Филипс О'Браян смятат за "ахилесова пета на руската армия" - логистичните ѝ пунктове. Например, огромен склад за боеприпаси на руснаците край Рикове (град в Херсонска област) избухна в пламъци в ранните часове на 18 юни.

През Рикове минава единствената ж.п. линия, свързваща Крим с Мелитопол.

Най-значимото в случая е, че депото се намира на около 110 км отвъд линията на съприкосновение. Иначе казано - с десетки километри отвъд обсега на най-верния приятел на украинците от началото на инвазията - системата за ракети HIMARS (80 км). Все още не се знае дали става дума за работа на диверсанти, инцидент или пък украинците са вкарали в действие получените от Великобритания ракети Storm Shadow, който са с обсег 250 км.

Руският "коз"

Руснаците все пак нанасят тежки поражения върху украинците, включително върху германските танкове Leopard 2 и американските бойни машини на пехотата Bradley. Основната причина за успеха им са "около 20 руски хеликоптери, разположени на летище Бердянск, приблизително на 100 километра зад фронтовата линия", съобщава британското военно разузнаване.

Особено много шум се вдига около руските хеликоптери Ка-52. Те влизат в експлоатация през 2011 г. и бързо се превръщат в предпочитано оръжие за руската армия. Ka-52 може да летят до над 5 км височина и да развиват максимална скорост от 300 км/ч. Те разполага и с катапултни седалки - рядка характеристика при хеликоптерите.

Както обяснява военният експерт на "Уолстрийт джърнъл" Ярослав Трофимов - ако украинците разполагаха с Ф-16, Ка-52 щяха да се превърнат в лесна плячка на американските изтребители.

И сега обаче руснаците са поставени под заплаха да загубят ценния си "коз". В брифинг на 18 юни украинската армия съобщи, че само през изминалото денонощие са унищожени два Ка-52.

 "Рашисти на седмицата"

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава руският депутат Алексей Журавльов, който коментира желанието на Макрон да присъедини Франция към БРИКС (фалшива новина, разпространявана в последните дни от прокитайски и проруски издания). Народният представител експертно отсъжда, че европейският икономически гигант няма какво да предложи на организацията, тъй като е пълен с бездомници и плъхове.

"Трябва да се отбележи, че (с присъединяването на Египет) колективният потенциал на страните от БРИКС ще надхвърля този на нациите от Г-7 (взети заедно страните от БРИКС имат БВП от 26,03 млрд. долара през 2022 г. Членките на Г-7 - 43,5 млрд. долара). Това е абсолютно очевидно, дори президентът на Франция иска да се присъедини към БРИКС, което е опасно. Това е много опасно, тъй като иска иска да преименува БРИКС, на ФРИКС ("freaks" означава "изроди" на английски език). Това не бива да го допускаме, а и какво точно може да ни предложи? Живот с кърлежи и плъхове? Нека се поучим от тях - "Вижте как хубаво си живеем в Париж заедно с плъховете. Хайде и вие да живеете заедно с плъхове в Пекин и Москва".

Не, деца, това няма да се случи. Защото Москва е най-хубавият град в света, това е очевидно! Всеки, който ни посети, може да се убеди. Помните ли като бяхме домакини на Световното по футбол? Всички бяха шокирани! Шокирани! Такова нещо не бяха виждали! Не са виждали толкова чисти улици, такова метро, такова обслужване, наистина бяха шокирани.

Впрочем, аз съм бил в Париж. Отдавна, докато още ни пускаха. Извинете, бездомници се насираха под Триумфалната арка. по централните улици. Предполагам това е демокрацията, но ние не се нуждаем от такава демокрация!"

"Сребърен медал" грабва най-големият апологет на Съветския съюз Владимир Соловьов. В конкретния случай неформалният глас на Кремъл негодува срещу провъзгласения суверенитет на Русия на 12 юни 1991 г.

"Да, ние празнуваме Деня на Русия на 12 юни. Факт - Денят на Русия е прекрасен. Но всеки идиот, който стоеше в онази зала и гласува за суверенитет, имам един въпрос към вас, кретени: "От кого искахте суверенитет, майка ви? От кого?" Намерете всеки, който все още е жив и го питайте: "Харесва ли ти, копеле, каква я свърши?" Всички вие, които приветствахте разпада на великата страна, харесвате ли каква я свършихте?

Трябва да има Ден на Русия, без съмнение. Но и правна оценка на действията на копелетата, които доведоха до разпада на великата империя. Това, което се случва, е продължение на тези войни. Говорим ли по тази тема? Говорим. Но изучаваме ли това, което се случва? Не изучаваме. "Трябва да станем част от Запада". Коя част от Запада? Кой на Запад се нуждае от нас? Кой е спечелил от Запада? Виждаме ли някакви ползи от Америка?"

Пропагандистът Андрей Баранов заслужено печели "златен медал" заради пъклените манипулации, които предлага... за България.

"Искам да се върна на темата за заразата, която бе открита във водата (заради разрушения от Русия язовир "Каховка"). Колкото и парадоксално да звучи, има как да се възползваме, в частност като говорим за информационната война. Досега говорихме за България, Румъния, Турция и т.н. Мините са си мини, но ако хвърлим в общественото пространство идеята, че този толкова опасен антракс, тази чума застрашава големи части от населението на тези крайбрежни страни, това може да доведе до сериозни социални протести и да преобърне политическата плоскост. Трябва да се възползваме от всеки шанс, който ни се предлага. Ако те са виновни, нека ги премажем с тези обстоятелства. (...) Имаме първични данни от биолози, специалисти, според които съществува много сериозна заплаха. Нека научат за това в Букурещ, София и Анкара".