Изданието на "Фонтанка" в Санкт Петербург публикува в събота ( 24 юни) следобед информация за обиск в предполагаемия щаб на главатаря на наемническата армия "Вагнер" Евгений Пригожин, по време на който, се твърди, че са намерени задгранични паспорти със снимка на Пригожин, но на името на други лица. Впоследствие новината беше изтрита, неясно защо, пише рускоезичният сайт на Радио "Свобода".

Претърсванията са станали на фона на опита за метеж на "Вагнер", който завърши в събота вечерта с неофициални споразумения между Пригожин и руските власти.


„В офиса на Пригожин откриха златни кюлчета, много бял прах, торби с долари, куфари и двойник“, съобщи телеграм каналът на "Фонтанка". Имат се предвид фалшивите документи за самоличност.

Твърди се, че при обиска в хотел "Трезини" в Санкт Петербург са открити не само 4 милиарда рубли в брой (1 евро = 92,52 рубли), но и пет килограма златни кюлчета, шест пистолета и "пет пакета бял прах, всеки - по килограм". Твърди се също, че са намерени четири паспорта "със снимка на човек, който прилича на Евгений Пригожин, но с различни имена"

Единият от намерените фалшиви паспорти е издаден на името на Владимир Бобров. Според изданието човек с такива данни наистина съществува. Друг намерен паспорт със снимка на Пригожин е на името на Дмитрий Гейлер. През 2021 г. радио "Свобода" писа, че в клиниката "Согаз" в Санкт Петербург се лекуват близки сътрудници на Владимир Путин. Гейлер също беше сред пациентите, срещу името му в клиентската база данни беше отбелязано „супер ВИП“. Може да се предположи, че пациентът всъщност е бил шефът на "Вагнер".

Руските власти не са коментирали официално съобщението за обиск в офиса на Пригожин. В събота вечерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че наказателното дело срещу него ще бъде прекратено - не е ясно на какво основание, посочва Радио "Свобода".