България е планирала до края на септември да навакса с всички закъснели законопроекти и реформи и да поиска второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. И ако всичко е наред, парите би трябвало да дойдат до края на годината.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков. Той пристигна на първото си посещение в чужбина след встъпването си в длъжност.

Денков се срещна днес с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Щарл Мишел.

„Наистина най-важното е как ще наваксаме. Притеснително бе, че през последните месеци няма напредък по въпроса, защото нямаше ясна идея как можем да направим прехода, така че да изпълним изискванията на ЕК, да успокоим хората, че има грижа за тях, и в същото време икономически тези региони не да загубят, а да се развият на базата на новите технологии. През последните две седмици имахме интензивни разговори с министрите на енергетиката, финансите, околната среда и водите. Вече имаме идеята как да се подходи“, каза премиерът.

Той споделил идеята с Урсула фон дер Лайен.

В момента правителството подготвя кратка версия на анализ, който показва как би могла да се осъществи трансформацията на регионите. И тази концепция ще бъде обсъдена на техническо ниво първо с ЕК. След това в рамките на няколко месеца Българиоя трябва да изпрати официалния документ, с който едновременно представя териториалните планове, с които закъснява, промените в плана за възстановяване и развитие и частта за REPowerEU, която е свързана с тази трансформация.

Третият транш също е свързан със сериозни реформи. В момента, в който сме готови с тези във втория транш, ще задвижим и за третия, увери Денков. По думите му е важно е този процес да върви като на конвейер.

Друга тема на разговорите му е било влизането на България в еврозоната. 

„Трябва да обсъдим освен техническата подготовка, която не е завършила, няколко законопроекта, които също трябва да се приемат и са представени в Народното събрание. Има по-нестандартни идеи, които да помогнат на хората да разберат, че няма да има сътресения за държава, която е във валутен борд от 25 години. Всъщност при нас е много по-лесно в сравнение с други държави да преминем от лев към евро“, посочи министър-председателят.

Той даде пример с това, че разполага с няколко банкови карти – част от тях в левове, друга в евро:

„Мога да платя с всяка от тези карти. Разликата е, че когато платя в България в евро, ще ми вземат такса. Виждате, че всъщност ние използваме еврото. Знаете, че днес цените на жилищата са само в евро, а преди бяха в долари. Няма нищо страшно, стига да подготвим и хората, и икономиката за това, което ще се случи.“

Колкото до искания от „Възраждане“ референдум, при раговорите е станало ясно, че той е вътрешен въпрос на България и само страната ни трябва да го решава. Самият Денков припомни, че не е юрист, и затова не се наема да коментира дали референдумът легитимен. В парламента има юристи, които ще разгледат как е формулиран въпросът.

Денков очаква докладът за върховенството на закона в страните членки, който ще бъде огласен след седмица, да бъде честен и коректен в частта за страната ни.

„Където има слабости, те да са ясно дефинирани, така че ако някой има претенции към България, да е ясно какви са те. Отново на срещите днес стана дума, че трябва да водим двустранни разговори. Още утре ще имам среща и с нидерландския премиер Марк Рюте, и с австрийския канцлер Карл Нехамер, за да обсъдим какви са конкретните въпроси, които според тях стоят. Предварителните разговори, които имах с тях, показват, че те ще очакват доклада, ще видят какво има в него“, заяви Николай Денков.

Утре и вдругиден той ще участва в Европейския съвет в Брюксел - срещата на върха на ЕС.

По въпросите за борбата с миграцията, който също е проблем за Нидерландия и Австрия, Денков припомни, че България е инициирала съвместно с ЕК две нови инициативи. При това в едната от тях участва Австрия. Инициативите трябва да помогнат за подтискане на миграцията по балканския маршрут.

Въжно е също да се продължи сътрудничеството в тази сфера в Турция. Българското правителство планира в най-скоро време среща с турския президент Реджеп Ердоган, за да могат двете страни да работят заедно в тази посока.

Денков не пожела да съобщи преди Европейската комисия кой ще бъде българският кандидат за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. Но е чул от Урсула фан дер Лайен ясното послание, че и двамата кандидати – Илиана Иванова и Даниел Лорер, сс а с изключително високи качества. Решщението обаче ще бъде взето от Брюксел.

Клуб Z попита Денков дали може да се очаква скорошщно присъединяване на България към проекта за съвсемсти поръчки на боеприпаси за Украйна под егидата на Европейската агенция по отбрана (ЕАО).

„Вече започна процедурата за присъединяване, с която заявяваме желание. Министър Тагарев започна дискусиите. Изпуснали сме началото на този процес. Но се надявам бързо да успеем да наваксаме. Защото това е важно за отбранителната индустрия“, отговори премиерът.

Трябва да се изпратят документи, има процедура и от другата страна. Денков не пожела да се ангажира с конкретен срок.

Утре Николай Денков ще бъде приет и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.