Премиерът Николай Денков призна, че е бил изненадан от бързината, с която председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е избрала Илиана Иванова за кандидат за български еврокомисар.

Той сподели това пред журналисти в Брюксел, където участва в Европейския съвет.

„Малко бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията, но явно това е процедурата, която е приета. Г-жа Фон дер Лайен в предварителните пет минути, които бяхме вчера насаме,  каза, че е взела това решение. Каза и аргументите, които аз няма да предавам. Разбрахме се официалното съобщение да дойде от Комисията“, каза Денков.

Процесът е бил планиран от самото начало. В своето писмо покана Фон дер Лайен е искала двама български кандидати за освободения от Мария Габриел пост. България е изпратила две имена, а след това процесът се развива по правилата на ЕК.

Илиана Иванова е кандидатурата на ГЕРБ. Коалицията ПП-ДБ издигна Даниел Лорер.

За военния бунт в Русия

„Той ще има външни последици, но не смятам, че трябва да го коентираме. Това е вътрешен проблем на Русия“, отговори премиерът на въпрос на „Политико“.

Според него пучът показал, че натискът в агресията навън е отслабил Русия отвътре. Но не пожела да казва дали това е добро или лошо. Нестабилност в ядрена държава винаги създава притеснение. Най-доброто би било Русия да се стабилизира, да изтегли войските си от Украйна и светът да продължи, ако е възможно, по начина, по който бе свикнал да живее преди агресията.

„По никакъв начин не мога да кажа такова нещо“, отговори Денков на въпрос на Клуб Z дали има съмнения, че събитията в Русия са довели до евентуални настроения или брожения например в българската армия.

„Напротив, аз имам дълбока вяра в армията. Това, което трябва, е тя да има ясно политическо послание от ръководството на държавата, че това, което решава парламентът, е това, което ще прави Министерският съвет. Където е решено, че ще има помощ да Украйна, тя ще се дава. Това, което е важно за армията, е тя да знае ясно, че ние сме част от ЕС и НАТО. Това никой не го обсъжда в момента, освен от някои опозиционни партии. Нашата задача е да увеличим боеспособността на армията. Това означава и програма за инвестиции, и как частите ни се интегрират по-добре в НАТО. Това трябва да се обсъжда“, допълни премиерът.

България свята, че трябва да се потърсят законови средства да се изполрзват замразените пари от руски банки за възстановяването на Украйна.

За членството в АЛДЕ и разногласията с ДПС

Денков изрази убеждение, че партия "Продължаваме промяната" (ПП), от която е и той, ще стане пълноправен член на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). ПП ще търси общи действия с ДПС в сферата на европейските ценности.

„Разбира се, смятаме, че в някои отношения има проблеми с върховенството на закона. Това не е тайна, но трябва да търсим как да изчистим всички проблеми, които имаме, и да се действа напред“, изтъкна министър-председателят.

Още по-трудно според него е това да стане в българския парламент, където ще се реши как ще изглеждат законите, когато се приемат, промените в Конституцията. Процесът е бавен и труден, но Денков е убеден, че може да бъде извървян заедно И ако това стане в България, може да се случи и на европейско ниво.