Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни заявява в интервю за "Вашигтон пост", че е "ядосан" от думите, че украинската контраофанзива продължава "по-бавно от очакваното" и добави, че всеки метър, освободен от украинските войски "се дава с кръв."

Според Залужни украинските войски постигат напредък всеки ден, дори и той да е само 500 метра.

„Това не е шоу, което целият свят гледа и залага или нещо подобно. Всеки ден всеки метър се дава с кръв“, каза главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна.

„Без пълно снабдяване тези планове като цяло са невъзможни, но се изпълняват. Да, може би не толкова бързо, колкото биха искали участниците в шоуто, наблюдателите, но това са техни проблеми “, добави той.

Залужни подчерта, че за да може украинското контранастъпление да върви по-бързо, той се нуждае от повече оръжия от всякакъв вид.

Той каза, че докато западните партньори никога не биха започнали офанзива без превъзходство във въздуха, Украйна все още не е получила модерни бойни самолети, но всички очакват тя бързо да освободи територията си от руска окупация.

Залужни каза, че неговите войски също ще трябва да изстрелят поне толкова артилерийски снаряди, колкото техния противник, но поради ограничените ресурси понякога изстрелват десет пъти по-малко.

По-рано в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се притеснява, че украинското контранастъпление в началния си етап е „изостанало от графика“.

Освен това двама западни представители и високопоставен американски военен казаха пред Си Ен Ен, че началните етапи на контранастъплението на Украйна са били „по-малко успешни, отколкото очакваха западните съюзници“.