Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде България за пример в охраната на външните граници на ЕС.

Тя говори в края на Европейския съвет в Брюксел.

Фон дер Лайен изтъкна, че укрепването на границите на ЕС и тяхното управление са сред главните елементи в борбата с нелегалната миграция. Тя припомни успеха на пилотните проекти в България и Румъния, подпомогнати от Европейската комисия, Фронтекс, Европол и Агенцията в областта на убежището.

„Надявам се те да послужат като добри практики за другите външни граници на ЕС“, каза Фон дер Лайен.

Лидерите на страните членки приеха заключения за външните измерения на миграцията. Те обаче не са на Европейския съвет, а на неговия председател Шарл Мишел. Причината е, че заключенията бяха подкрепени от 25 от общо 27 страни членки. Противопоставиха се Унгария и Полша.

„Те смятат, че поради Пакта за миграцията, съдържанието му и процеса за вземане на решения е необходимо единодушие“, обясни Мишел.

Приетите заключения се състоят едва от 4 точки. В тях се изтъква, че Европейският съвет остава ангажиран да разбие бизнесмодела на трафикантите и мрежите за контрабанда на хора, включително на инструментализирането на миграцията. Трябва да бъдат изкоренени причините за нелегалната миграция. Необходимо е и по-успешно справяне с миграционния поток и да се избягва потеглянето на хора на такива опасни пътувания, особено след последната трагедия в Средиземно море.

Миграцията е предизвикателство и изисква европейски отговор.

ЕС трябва да развие и алтернативни пътища, по които хората да идват безопасно, каза Урсула фон дер Лайен. Това също ще разбие бизнесмодела на трафикантите.

Макар да не се стигна до заключения на Европейския съвет, общо е мнението, че трябва да се направи всичко възможно да се задържат извън мигрантите в страните, от които идват. Това пък каза пред журналисти в Брюксел българският премиер Николай Денков, който участва в срещата на върха.

„Ако може, да не спорим вече как да се преразпределят мигрантите, а как да не влизат в ЕС. Колкото и трудности да имаше със споразумението за миграцията с Турция, то свърши и върши работа. Идеята е ЕС да сключи такива споразумения и с други държави”, допълни Денков.