Александър Везенков отива в НБА. Той ще стане вторият българин в Лигата на извънземните след Георги Глушков, играл един сезон за "Финикс Сънс" през 1985/1986 г.

Мениджърската агенция, която представлява Везенков - Lotsos Sports, потвърди историческия му трансфер в "Сакраменто Кингс", който държи правата му и цяла година го следи "под лупа".

"Най-полезният играч в Евролигата подписва със "Сакраменто" и ще играе в НБА през следващия сезон! Поздравления Александър Везенков", написаха от агенцията.

Той подписва договор за три години за общо 20 млн. долара, от които гарантирани са около $15 млн.

По-рано днес гръцки медии съобщиха, че от "Сакраменто" са пратили оферта от 6,5 млн. долара на сезон и Везенков трябва да вземе решението си до часове. Гръцкият сайт sport24.gr също съобщава, че баскетболистът вече е уведомил клуба си с избора на офертата от НБА.

В Европа 27-годишният Везенков носеше екипа на гръцкия "Арис" между 2011-а и 2015-а, на "Барселона" между 2015-а и 2018-а и след това на "Олимпиакос". С атинския гранд той на два пъти участва във финалната четворка на Евролигата, а през миналия сезон спечели няколко индивидуални награди.

Везенков е първият българин, който печели отличието за най-полезен играч (MVP) в най-престижния европейски клубен баскетболен турнир за мъже.

Преди това той спечели приза "Най-добър реализатор в Евролигата" и попадна в идеалния отбор за сезона. Националът бе избран за най-полезен състезател и от Асоциацията на играчите в Евролигата. 

По-късно Везенков емоционално се сбогува с феновете на "Олимпиакос" с публикация в Инстаграм.

"След много часове в мислене в последните дни взех решение да опитам света на НБА. Без съмнение това е най-трудният избор, който съм правил. Да напусна този невероятен клуб след пет години е като да оставя част от сърцето си. В "Олимпиакос" осъществих мечтите си, намерих семейство и най-топлия дом, който можех да си представя.

Дадох всичко, което имах във всеки момент, в който носих този екип. В най-мрачните часове останахме заедно, вдигнахме се заедно и трябва да се гордеем с това, което постигнахме. Защото се борихме докрай. Думите не са достатъчни, за да благодаря", написа той.