Преминаването на Александър Везенков от “Олимпиакос” в “Сакраменто Кингс” от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада е спортната новина на годината в България досега. И не се вижда какво може да я измести.

Цялата година дотук принадлежи на Саша, както го наричат най-вече в Гърция. Той стана №1 в Европа по три направления - като реализатор в  Евролигата, най-полезен играч и първи в анкетата сред състезателите и треньорите. Достигна до финал и секунди не стигнаха да стане шампион, но пък поне грабна титлата на Гърция.

В късната есен би трябвало да дебютира в НБА.

Трансферът продължава да се коментира в България, Гърция, цяла баскетболна Европа и в баскетболна Америка.

Ето какво мислят за сбъднатата мечта на Везенков и феновете му трима големи специалисти на играта в страната ни - Георги Глушков, шеф на федерацията ни и единственият досега българин, играл в НБА (във “Финикс Сънс”, сезон 1985-1986 г.), селекционерът на националите Росен Барчовски и треньорът Людмил Хаджисотиров-Удо.

Георги Глушков: Убеден съм, че той може да стане един от най-добрите в НБА

"За мен няма изненада. Няма изненада, не защото съм вътрешен човек, а беше ясно, че нещата вървят натам, те го оценяват", заяви в интервю за БТА Глушков.

"След този сезон, който направи беше ясно, че натам му е пътят, че го искат. Радвам се, че той го избра, защото наистина можеше да избира", каза още Георги Глушков и продължи:

"Той е боец, винаги е работил сериозно и знае, че всеки връх е тежък за изкачване. На него пътят му е да остави голяма следа в българския баскетбол. Според мен, на него това му е мисия. Той бе фар в последните пет-шест години на всички млади българи как се работи, как се постигат резултати - с постоянство, с труд, с талант. Той бе фарът на тези момчета, а сега е на по-високо ниво и ще бъдем свидетели от по-далечно разстояние. Но младите могат да гледат, да се учат, да искат, да мечтаят. Това е нещо много силно. Приел е предизвикателството."

Георги Глушков е разговарял преди дни с Везенков и е изразил подкрепата си към неговия избор.

"Имах разговор с него преди няколко дни и казах какво мисля по въпроса, така че изборът беше негов, аз му казах, че ще бъде подкрепен от всички каквото и да направи, че неговият избор е правилен. Ние сме зад него и ще бъдем първи негови фенове. Гордеем се, че той има качества да постигне много добри резултати, да стане един от добрите играчи в НБА. Аз съм убеден в това нещо. Пожелавам му само да бъде здрав. Той е много умен, много трудолюбив и талантлив. Тези качества са достатъчни и предостатъчни да вдигне имиджа на българския баскетбол и отвъд океана. Да сбъдне една своя мечта", разкри президентът на БФ по баскетбол.

Попитан какво е най-трудното в НБА, Глушков коментира:

"В НБА има много силна конкуренция, но Европа се доближи много до американския баскетбол. Може би в някои отношения Европа има и много силни страни, които в момента в Америка ги оценяват. Много европейски играчи успяха с европейските си качества да се впишат много, много сериозно в американския баскетбол. Всеки ден е борба там, но трябва да знаем, че когато човек е тръгнал да покорява върхове, всеки ден трябва да се доказва. Той знае това нещо, минал е по такъв път. Сигурен съм, че той ще успее."

Росен Барчовски: Той има страхотни качества, затова ще успее

Росен Барчовски също обяви, че е щастлив, макар като национален селекционер да знае, че сега ще му е по-трудно да разчита на човека, който определя облика на нашия отбор.

"НБА е изключително нещо, така че аз съм много щастлив. Имах някакво малко притеснение, че няма да стане, но сега съм много доволен", коментира Росен Барчовски.

"Изборът му е бил много труден, изключително труден. Трябва да направиш избор от едно място, където те боготворят като се започне от собствениците, старши треньора, който ти е като баща, съотборници, публика, която е от най-великите в Европа. Изобщо място, където се чувства перфектно и е лидер, и отборът играе за първо място, а и със солидно заплащане. Сега това трябва да го напуснеш и да го смениш с една лига, където конкуренцията е зверска и там ще бъде с хора, много от които няма да са чували за Евролигата и че е най-полезен играч там. Ще трябва да се пребори, за да си вземе тази позиция. Точно тук е било решението", каза още Барчовски и добави:

"Аз не мисля, че финансите имат такова значение. Най-важното е предизвикателството. Трудният му избор е направен, всички сме доволни, но аз не смятам, че рискът е толкова голям. Той ще успее, защото има страхотни качества, но дори да не успее, ще се върне в Европа, където всички врати са отворени - от “Олимпиакос”, през “Барселона”, “Реал” (Мадрид) и т.н. Само да е здрав.”

Везенков подписа за три години и 20 милиона долара, но той ще получи по-малко, има гарантирана сума, останалото са бонуси.

Колкото до интереса и ролята на европейските баскетболисти в НБА в последните години, националният селекционер коментира:

"Ръководствата и треньорите в НБА започнаха да гледат повече към европейските играчи и да имат малко повече доверие. Нямам съмнение в качествата на Александър Везенков, защото го познавам и съм работил с него. Той ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е извън всякакво съмнение - с издържливостта си, скоростта, с която играе, със стрелбата, много качества има. Въпросът е, че трябва да спечели тези играчи, които не се дават лесно. И трябва да ги накара да играят и за него, защото там са доста егоисти."

Людмил Хаджисотиров-Удо: Цялата ни държава трябва да използва този шанс

Людмил Хаджисотиров доскоро беше треньор на “Рилски спортист”. Той познава доста добре американския баскетбол, игра на най-високото колежанско ниво отвъд океана, а вече има и солиден стаж като наставник.

"Това реално е най-високо ниво в света. Нашата държава да има човек на това ниво е уникално. Още по-хубаво е, че Везенков се доказа в Европа и то по най-добрия начин, надскочи много очаквания, ставайки Най-полезен играч на Евролигата и това е най-естествената следваща стъпка чисто логично. Иначе само по себе си това е изключително трудно, да стигнеш до това ниво и мисля, че чрез него много хора ще живеем мечтите си, които ние самите сме имали", коментира Хаджисотиров.

"През 90-те години, когато нямаше интернет и всякакви неща в България, НБА беше страшно популярна и всички я гледаха може би заради Майкъл Джордан, Меджик Джонсън - тази уникална генерация. И дори от моите приятели тогава никой не гледаше европейски баскетбол, който беше толкова скучен, че се чудехме как да гледаме повече НБА. Сега нещата се промениха. Евролигата стана супер интересна за гледане като баскетбол, но пък НБА и смяната на правилата позволяват именно да повече европейци и момчета като Везенков да получат шанс и, дай Боже, да успеят да се докажат.

Смятам, че когато има личен пример, интересът се увеличава много повече като цяло към спорта, а в случая с Везенков би трябвало да се увеличи и към НБА, но всички знаем между баскетболните хора, че реално това е най-високото ниво на баскетбол, на талант, да не говорим и на пари в света, а също и като професионализъм. Колкото и силно да играе човек в Европа, винаги еталонът за доказване си остава НБА като най-силната лига", каза бившият треньор на Рилски спортист.

“Прочетох, че Домантас Сабонис е преподписал със “Сакраменто” за 217 милиона долара за още пет години, което са някакви космически суми. Това са заплати от по 50 милиона долара, а най-високият бюджет на отбор в Евролигата на Барселона е в рамките на 42-43 милиона. Просто това са съвсем други измерения, но играта и доминацията на европейците, на чужденците в последните години е много радостна и това дава пример и надежда на всяко едно момче, че може с много работа и упоритост да стигне до там.

Ние досега нямахме за България такъв пример и изключително много се радвам, че точно Александър Везенков прави това нещо, защото той е много свястно момче извън баскетбола, много работлив, скромен и е страхотен пример за всички деца, които в момента се занимават със спорт или които ще го направят", заяви още Людмил Хаджисотиров.

Попитан за мнението му за треньора на “Кингс” Майк Браун, Хаджисотиров коментира:

"Майк Браун е треньор на много високо ниво. Той изкара “Кливланд” до финалите преди години, след това беше в щаба на Стив Кър в “Голдън Стейт”, а мисля, че беше и в националния отбор на САЩ. Той е треньор, който обича европейските играчи и чужденците, играе по-различен стил, който се доближава доста и до Евролигата.

Особено в нападение, със страшно много движение на топката и на хората. Един от моите треньори от преди е добър приятел с него и това, което имам като информация от него още от миналата година е, че той доста харесва Александър Везенков и имаше голямо желание още преди този сезон да опитат да го привлекат. Като цяло има много позитивно отношение към Везенков."

Колкото до ситуацията в състава на “Сакраменто”, чийто екип ще облече Александър Везенков, Людмил Хаджисотиров разказа следното:

"Ситуацията се промени, защото тази година отборът направи огромен скок нагоре, завърши трети в Западната конференция, която е адски силна и е пълна с много класа и талант. Това за мен е нож с две остриета, защото тимът има много силен гард в лицето на Диарън Фокс и център - Сабонис, което отваря играта на останалите.

Мисля, че точно в такава ситуация Везенков може да пасне много добре. От друга страна конкуренцията в отбора е много голяма и той трябва да се бори наистина за всяка минута.

В Америка общо взето не им пука, че идваш от Евролигата или дали си бил MVP, тях ги интересува какво правиш там на място и как се адаптираш в тяхната среда и система. Неманя Биелица беше MVP на Евролигата, а не успя да се адаптира добре към НБА. Същевременно един Никола Йокич, който тук играеше в Адриатическата лигаq отиде и направи невероятна кариера там."

В тази връзка, как Удо вижда шансовете на Везенков?

"Аз съм позитивно настроен. Знам, че Везенков е много трудолюбив, упорит и смятам, че може да пасне много добре в тази система. Всички ще се гордеем много и ще му стискаме палци. В НБА, освен приспособяването, устойчивостта, е много важна и играта в защита. Там тя е по-трудна за европейците, защото в Евролигата имаш доста взаимопомощ, докато в НБА трябва да можеш да пазиш повече “един на един”.

Затова например един феноменален талант и “професор” по баскетбол като Милош Теодосич, който доминира в Евролигата, имаше страшен проблем в НБА и затова не можеше да играе там. Но смятам, че в нашия случай с Везенков, той много добре предугажда ситуациите, много хубаво се движи с топката, плюс че е висок, има голямо тяло и мисля, че ще може да запълва пространства, а точно тези правила биха му помогнали страшно много в нападение.”

Другото нещо е чисто адаптацията към самия отбор, стил на игра и реално най-голямата разлика между Евролигата и НБА е атлетизмът на играчите и чисто индивидуалната класа. Но наистина аз съм много позитивно настроен и смятам, че може да го направи.”

"За мен всяко българско момче или момиче трябва да мисли по този начин, че е възможно. Ние сме мислили така, когато сме били подрастващи, въпреки че не е имало българин в НБА, а сега, когато на практика имаш такъв позитивен пример и то на терена, и извън него, по-добро нещо от това няма. Много е важно нашата държава и федерация, и въобще всички да използват този шанс и да направят огромен маркетинг и промоция на Везенков и на баскетбола като цяло.

Защото това е златен шанс. Кога пак ще влезе българин в НБА, един Господ знае. Всички си пожелаваме това да се случва по-често. Везенков е диамант на нашата реалност и трябва да го използваме по най-добрия начин, защото това наистина е страхотна гордост и пак казвам - ние ще изживеем много от нашите мечти чрез него", завърши Людмил Хаджисотиров.