Териториите край Бахмут, в Донецка и в Запорожка области представляват най-кървавото пространство на противопоставяне между Украйна и Русия.

Почти толкова значим е и дипломатическият фронт, защото пламъкът на украинското освободително движение е поддържан от военната, финансовата и политическата подкрепа, която оказват съюзниците на Киев. Във фокус на вниманието през изминалата седмица попадна Африка - континентът, който най-силно усеща форсираното от Москва прекратяване на "зърнената сделка".

На среща в Санкт Петергбург под името "Русия-Африка" Путин набеди режима на Зеленски и западните партньори за задълбочаващата се продоволствена криза. В опит да спечели "ПР точки" пред гостуващите 17 африкански държавни глави и четирима правителствени лидери, президентът обеща да подари десетки хиляди тонове зърно.

Русия е здраво стъпила в Африка. Москва поддържа топли отношения с Мали и Централноафриканската република. Превратаджиите в Нигер веят руски знамена.

Но влиянието на Москва не бива да се надценява. Щедрият ангажимент на Путин бе определен като "недостатъчен" от председателя на Африканския съюз и президент на Коморските острови Азали Асумани. Той благодари, но се постара да намекне колко по-хубаво за Африка ще е, ако Русия се завърне в "зърнената сделка". 

Илюзията за неразрушимата мрежа от руски съюзи и зависимости на Черния континент се разсейва и като припомним, че на първата среща "Русия-Африка" през 2019 г. участваха над два пъти повече африкански лидери - цели 43. Не че присъствието само по себе си е свидетелство за уважение, както самият Путин се убеди тази седмица, след като бе принуден да почака госта от Египет.

По време на разговора им египетският президент Абдел Фатах Ас-Сиси не остави съмнения кого вини за кризата с глада - в прав текст призова руския си колега да започне отново да спазва "зърнената сделка".

Войната в Украйна се води на повече от един фронт. И в поне един от тях Украйна печели убедително.

Украинската контраофанзива започва...вече наистина

След два месеца на относително бавен напредък украинските сили в южната част на страната бяха подсилени с нови войски. Това сигнализира нова фаза от контраофанзивата и би могло да означава, че украинските командири са открили слабости в руските отбранителни линии.

Знае се, че от началото на контранастъплението през юни украинската армия държи в бойна готовност голям брой елитни войници, някои оборудвани с модерни западни оръжияи. По данни на американски източник, цитиран от Си Ен Ен, през тази седмица Украйна е разположила "основната част" от силите си на фронта. Според него украинците са пробили зони от руските отбранителни линии на югоизток и резервните части са разгърнати, за да се постигне така желания пробив.

Американската медия цитира и руски военен, който признава, че украинските сили са успели да се "вклинят" в три участъка от първата отбранителна линия на Русия в Запорожка област в сряда. Ден по-късно бе потвърдено, че Украйна е освободила ключовото село Старомайорское и е нахлула в Урожайне.

Светкавичната и почти безкръвна харковска контраофанзива от септември 2022 г. едва ли някога ще бъде повторена. Но украинците продължават своя напредък и кой знае - след време атаките с дронове срещу Москва може да се окажат най-малкия проблем на кремълската върхушка. 

Рашисти на седмицата

Време е да отчетем прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава политологът Сергей Михеев, който категорично определи бившите съветски републики като "фалшиви", позовавайки се на...бивши съветски лидери.

"Всички тези страни от територията на бившия Съветски съюз са измислени. Те са фалшиви. Всички тези квази държави в рамките на СССР са фалшиви. Всъщност, когато съветските лидери ги създават, те дори не ги вземат на сериозно".

Тазседмичният "сребърен медалист" често е награждаван в нашата рубрика - най-популярният руски телевизионен водещ Владимир Соловьов. След края на "зърнената сделка" Одеса се превърна в основна мишена на руските ракети. Пропагандистът очаквано подкрепя унищожаването на граждански обекти и избиването на цивилни. Но и той има човещинка, не иска да бъдат пресечени всички "червени линии".

"Ние няма да съхраним Одеса. Съжалявам. Ще я построим отново по-късно. Така ще бъде много по-лесно. Какво да се прави? Поне пристанищната зона. Разбира се, че трябва да съхраним сградата на операта".

Подобна милост няма да срещнем от "златния медалист" и дебютант в "Рашисти на седмицата" - беларуският журналист Григорий Азарьонак.

"Европейският парламент, сбирщина, която само говори лайна, в която ни обвиняват, че отвличаме деца, искат да ни арестуват. Искам да видя как Урсула фон дер Курва се гърчи с парче от дрон в гърлото си. Как кръв шурти от гърлото и мръстните ѝ устни, докато се моли за помощ. Но Борел няма да помогне, защото ще се дави в собствената си повърня и изпражнения, опитвайки се да прибере обратно своите черва, които ще бъдат разсечени от касетъчни бомби. Вие не сте хора! Вие сте твари и без значение колко невинни деца превърнете в месо за вашата "жива козметика" във вашите езически ритуали, колкото и да удължавате своите покварени животи, вие ще умрете в ужасяваща агония. Ирод Велики, детеубиеца, го изядоха жив червеи и глисти. Ще квичите шумно като свине, но никой няма да ви чуе. Никой никога няма да ви чуе. Имигрантите ще изнасилят труповете ви!"