Хиляди украински деца са депортирани в Беларус в предполагаемо военно престъпление, в което е замесен президентът Александър Лукашенко, предаде британският вестник "Телеграф", цитирайки запознати източници.

Смята се, че около 2150 украински деца (някои едва на 6-годишна възраст) са били отведени в поне четири лагера в Беларус от септември 2022 г., като се очаква броят им да достигне 3000 до есента на тази година. Някои от тях са преминали военно обучение.

По данни на "Телеграф" доказателства, свързващи тези престъпления с Лукашенко и други високопоставени беларуски служители, са били представени на Международния наказателен съд (МНС).

"Искаме да покажем на света, че подобна дейност, организирана именно от Лукашенко, е военно престъпление", обяви Павел Латушка, ръководител на опозиционната група "Национално антикризисно управление". "Според нас той е основната фигура, отговорна за принудителното изселване на тези деца в Беларус... той директно даде инструкции за организиране на финансирането на тези процеси".

Руският президент Владимир Путин и руската комисарка по правата на децата Мария Лвова-Белова вече бяха обвинени от МНС за принудителното депортиране на хиляди украински деца в Русия.

Разследването на Хага вече може да се разшири, за да включи Лукашенко и други беларуски служители, посочва "Телеграф". 

Москва започна систематично да транспортира деца от Украйна в Русия в седмиците преди да нахлуе в края на февруари 2022 г. Практиката продължава и украинското правителство сега изчислява, че повече от 19 500 деца са били насилствено преместени от руските власти.

Само 361 от тях са били върнати в Украйна, каза пред "Телеграф" Дария Герасимчук, комисарката на украинския президент по правата на децата. Повече от 100 наказателни дела са заведени в Украйна във връзка с незаконното депортиране на деца, включително в Беларус и Русия, съобщиха от украинската главна прокуратура.

Деца, определени от руския режим като "сираци", са "евакуирани" от Източна Украйна от Русия в лагери за задържане. Някои от тях след това са "осиновени" в руски семейства. Други са изпращани безсрочно на "ваканционни лагери".

Някои от децата са изпращани в най-източните части на Русия. Знае се, че край Владивосток има изграден детски лагер. Украинските деца, задържани в Беларус, обикновено пътуват през Ростов на Дон, руски град на два часа от украинската граница – откъдето Евгений Пригожин стартира своя въоръжен бунт.

Оттам те се прехвърлят с влак до Минск, столицата на Беларус, след което се отвеждат с автобус до различни съоръжения, включително най-малко четири места, идентифицирани от изследователи и адвокати по правата на човека.

Лагери на изгубени деца

Документ, прегледан от журналисти на "Телеграф", налага сътрудничеството между беларуските и руските държавни железопътни агенции за "транспортирането на деца от Донбас за рехабилитация в братски Беларус". Документът е представен на МНС като доказателство от "Националното антикризисно управление".

Организацията е предоставила и други материали, включително съобщения в беларуските държавни медии, които изрично посочват движението на деца по заповед на Лукашенко.

Един от лагерите се намира в района на Гомел и носи името "Златни пясъци". Останалите три са край Минск и включват санаториума "Острошицки городок", националния детски образователен център "Зубренок" и детския лагер "Дубрава", собственост на беларуската държавна компания за торове "Беларускалий".

Едно видео, предоставено на МНС като доказателство, показва как сестри Груздеви, беларуски поп певици, говорят на украински деца в "Дубрава".

"За да живеем в мир, така че Байдън да умре, Бог да ме прости, така че Зеленски също да умре, а Путин да просперира и да поеме контрола над цяла Украйна", казват сестрите на десетки деца пред препълнена аудитория.

"Телеграф" съобщава, че децата, задържани в руски лагери, са подлагани на превъзпитание и бити, ако откажат да се подчинят. Често им се казва, че са руснаци, принуждавани са да научат руския национален химн, говорят им само на руски и ги учат да осъждат Украйна, преди да бъдат осиновени.

В редки случаи деца са обучавани да използват огнестрелни оръжия и военни превозни средства. 

Правозащитници изтъкват опасения, че ако депортираните момчета навършат 18 години, ще попаднат в задължителната възрастова група за наборна служба.

Беларуското правителство не отговори на искане за коментар. През юни Лукашенко каза, че е предложил на Путин да приеме деца в Беларус. 

"Ето как започнахме да ги пренасяме тук", каза Лукашенко миналия вторник. "Помагаме за подобряване на здравето им и те си тръгват. Те всъщност не искат да напуснат".

Турция и Саудитска Арабия посредничат за репатрирането на украински деца

Турция и Саудитска Арабия се опитват като посредници да договорят репатрирането на украински деца, които са били депортирани в Русия, държани в сиропиталища или дадени на руски семейства, съобщава “Файненшъл таймс”, позовавайки се на четирима души, запознати с преговорите.

Според публикацията служители в Киев и Москва, като част от „процеса на посредничество“, съставят списъци, които включват хиляди деца, насилствено изведени от руснаците от Украйна от началото на нахлуването.

„Изключително чувствителните преговори, които се водят от няколко месеца, показват, че трети страни все още търсят начини за постигане на компромиси между Украйна и Русия с надеждата, че те могат да станат канали за потенциални мирни преговори, насочени към прекратяване на войната“, пише вестникът..

Според двама събеседници на вестника в дискусиите участва и руският олигарх Роман Абрамович, който вече е участвал в преговорите между делегациите на Украйна и Русия. Неназован дипломат е казал пред ФТ, че Рияд е повдигнал въпроса за депортираните украински деца на среща с представители на няколко страни от Г-20 в Копенхаген през юни и е получил одобрението на Запада.

Събеседникът на вестника казва, че този въпрос е много чувствителен и "никой не вярва на никого", така че Москва и Киев се нуждаят от независим посредник, който ще разполага с данни и от двете страни.

Украинският президентски комисар по правата на децата Дария Герасимчук каза пред изданието, че няма пряка комуникация с Москва по този въпрос и „не може да има преговори в тази посока, защото това не е въпрос на размяна на военнопленници, това са цивилни , това са деца."

Миналата година с участието на Саудитска Арабия Украйна върна десет чужденци от руски плен. По време на посещение в Турция на 8 юли президентът Володимир Зеленски каза, че основната тема е освобождаването на затворници. След това петима командири от Азовстал бяха освободени в Украйна.