Съединените щати преговарят  с Турция и Украйна и съседите ѝ за разширяване на използването на алтернативни маршрути за износ на украинско зърно, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Планът на САЩ предвижда до октомври Украйна да увеличи способността си за този вид износ на 4 милиона тона месечно по река Дунав. Голяма част от зърното ще бъде отправена по реката и през Черно море в близките пристанища на Румъния, а след това - насочена към други дестинации.

Въпреки че този маршрут е по-бавен и по-скъп, той може да стане алтернатива на вече недействащия черноморски коридор, създаден миналата година със спорузумение между Русия, Турция и ООН.

Усилията за увеличаване на експортния капацитет на Украйна през Дунава са успоредни с усилията на Турция и ООН да принудят Русия да се върне в сделката за зърното, казват официални лица. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който помогна за постигането на споразумението миналата година, е подложен на натиск да поднови сделката, преди новоожънатото украинско зърно да започне да се трупа в началото на септември, са казали дипломати пред вестника.

САЩ обмислят всички потенциални варианти, включително военни решения, за защита на корабите, пътуващи към и от украинските пристанища на река Дунав, е казал официален представител на Вашингтон, но отказа да предостави подробности за тези опции или да каже кои държави ще участват.

„Ще разгледаме всичко“, каза служителят относно усилията за защита на корабния път.

Плановете на САЩ ще се основават отчасти на инициатива на Европейския съюз за създаване на пътни, железопътни и морски маршрути, известни като „коридори за солидарност“, за възможно най-гладко придвижване на зърно и други стоки към и от Украйна.



На 17 юли 2023 г. Русия се оттегли от зърнената сделка, като същевременно заяви, че ще смята корабите, плаващи към черноморските пристанища на Украйна за превозващи военни товари. Веднага след това Украйна обяви реципрочно решение - че ще третира като вражески всички съдове, отправили се към руски пристанища в Черно море, припомня украинската агенция УНИАН.

На 31 юли 2023 г. израелски кораб първи проби зърнената блокада на Русия, влизайки в украинското пристанище Измаил в делтата на Дунав.

На 9 август 2023 г. беше съобщено, че Ердоган иска да съживи и разшири „зърнената“ сделка.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че има страна, която може да убеди Кремъл да се върне към споразумението за зърното.