Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че организираните фенклубаве на футболни отбори ще бъдат закрити и заменени с официални сдружения, които ще бъдат зачислени към всеки клуб, предаде националната телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Мицотакис направи това изявлениe днес, след приключването на поредица от срещи в правителствената резиденция "Максимос" в Атина с президента на УЕФА Александър Чеферин, гръцки министри и собствениците на най-популярните отбори - атинските "Олимпиакос", "Панатинайкос" и АЕК, и солунския ПАОК ( на снимката долу).

Повод за крайната мярка и разговорите бе убийството на запалянко на АЕК в началото на миналата седмица - часове преди отложения после мач от Шампионската лига срещу "Динамо" (Загреб). Тогава футболни хулигани от Хърватия се сбиха с местни в атинския квартал "Неа Филаделфия" - край стадиона на АЕК.

Стигна се до безредици, а млад мъж бе прободен смъртоносно. Случаят доведе до политически реакции в двете страни, както и в УЕФА. Снощи АЕК спечели в Загреб с 2:1, като от реванш този мач стана първи. Ответният сблъсък в Атина е в края на тази седмица. На него няма да има агитка на гостите.

Гърция е потърпевша в случая, но от десетилетия има проблеми с футболното хулиганство, включително фен на "Ботев" (Пловдив) загуби живота си в Солун на 5 януари 2000 г. при стълкновение с привърженици на ПАОК.

Така Мицотакис обеща действия и днес оповести първите стъпки. Той заяви, че полицията поема контрола организираните фенове, „които ни създадоха проблем“, както се изрази.

Той обясни, че техните сдружения ще бъдат затворени, обобщи медията Greek City Times. По думите му отсега нататък всеки отбор ще има само една фенска структура, която ще подлежи на полицейски проверки и практически ще бъде част от дадения клуб - с шеф, офис на стадиона и т.н. 

Премиерът предупреди, че като крайна мярка, ако се наложи, отборите могат да бъдат изключвани от европейските клубни турнири. Той обаче изрази надежда, че няма да се стигне чак дотам.

Припомняме, че над 100 запалянковци на "Динамо" бяха задържани, повдигнати са им обвинения и очакват процес в Атина.

„Виновниците за случилото се в "Неа Филаделфия" ще бъдат открити и наказани. Оперативният провал не трябва да се повтаря“, добави премиерът, имайки предвид гръцките власти, които бяха издали забрана за навлизане на хърватски запалянковци в страната поради опасност от инциденти, но в крайна сметка полицията не е могла да ги възпрепятства. 

„Що за човек може напада друг човек заради фланелка? Това е ракът на футбола. Не ги наричайте фенове. Това трябва да спре. Насилието и хулиганството са проблем не само на Гърция, но и на Европа и извън нея, коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин. - Ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че нищо подобно няма да се повтори“.