Нови подробности излязоха наяве днес от първите дни на нападението на Русия над Украйна. Германският режисьор и журналист Стефан Ламби разкри днес информация за разговорите, които западните лидери проведоха с Путин в първите седмици след нападението в опит да го убедят да спре войната.

Ламби описва подробно разговор между германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Емануел Макрон, в който двамата споделят какво им е казал Путин.

Разговорът е проведен 9 дни след началото на войната - 4 март 2022 г. Ламби описва този разговор в новата си книга "Сериозен случай – управление по време на война".

Тъй като Шолц не може да бъде свързан веднага по телефона с Макрон, френският предиент с ешегува със съветниците си, докато чака, а шегите му влизат в записа на целия разговор.

„Ако дори телефонният разговор не се получи, тогава "промяната на политиката на Германия“, за която говори Шолц, както и планираното от Берлин превъоръжаване на Бундесвера вероятно съвсем няма да станат“, казва той.

В този момент Шолц се включва в разговора. Макрон казва: „А, здравей, Олаф, как си? Как премина разговора с Путин тази сутрин?“

„Не стана по-добре“, искрен е канцлерът. „Нещо ме притеснява повече от разговорите: той (Путин) изобщо не се оплаква от санкциите. Не знам дали го е направил в разговора с Вас. Но той изобщо не повдигна въпроса за санкциите“.

Макрон отговаря: „И с мен не говори за тях“.

Шолц се оплаква, че Путин отново е изнесъл само лекции за мнението си за Украйна:

„Той ми разказа всичките си идеи за намиране на компромис. Говореше за демилитаризация, денацификация. И ме помоли Крим да бъде признат за част от Русия. И за независимостта на превзетите територии“. Заключението на канцлера: "Значи нищо ново, ако трябва да го кажа направо".

„Когато го попитах дали е възможно рано или късно да се проведе среща за Украйна с Вас, с мен, със Зеленски и с него, Путин, не отказа напълно. Но той спомена две условия. Първо, тя не трябва да бъде повод за прекратяване на огъня. След това говореше само за нас тримата, за вас, мен и него. Без Зеленски", допълва Шолц.

Путин също е споделил конспиративни теории за украинското ръководство, разказва Шолц: „Той каза, че украинската делегация е заминала за Полша, защото е искала да разговаря с президента на САЩ, за да получи неговите инструкции...“ След това Шолц се засмива и обобщава: "Повече или по-малко. Това е всичко."

Макрон отговаря:

"Благодаря, това беше много подобно на разговора, който имах с него вчера. Мисля, че сега той е напълно решен да стигне докрай. Наративът и бруталността на посланието му, което беше излъчено по телевизията, както и всички инициативи, които той предприе през последните няколко часа в разговори с граждански организации в Русия, са много тревожни. Казано направо."

И за двамата е ясно, че Путин е станал силно радикализиран и непредсказуем.

Досега Шолц не е разкривал почти нищо за тези телефонни разговори с лидера на Кремъл. Той казва само, че те са били "любезни", а той се е обръщал към Путин на първо име.

През декември 2022 г., след поредния едночасов телефонен разговор с Путин, Шолц заяви, че ще продължи да вдига телефона, когато лидерът на Кремъл му се обади. Той заяви, че въпреки всички различия е необходимо да се разговаря с диктатора отново и отново.

Френският президент Емануел Макрон е по-откровен. Той също разговаря с Путин на малко име и това се вижда от публикувани стенограми от разговорите.

Малко преди началото на войната той е казал на руския президент:

"Бих искал първо да ми кажете как оценявате ситуацията и може би по доста директен начин, както правим и двамата, да ми кажете намеренията си".

Макрон иска преди всичко да убеди Путин да разговаря отново с президента на САЩ Джо Байдън. Путин очевидно е дал принципно съгласие за такъв разговор, но той не се състоява.

След това Путин прекъсва разговора с Макрон, като казва, че отива на ледената пързалка, за да играе хокей на лед. Когато Макрон казал, че също иска да отиде направо на спорт, а именно на тренировка по бокс, Путин казал:

"Мислете за Зеленски, когато удряте боксовия чувал".

Путин разказал и за атаката с ядрени бомби върху Хирошима и казал на Макрон каква поука си е взел от това: „Не е нужно да "атакуваш големите градове, за да победиш".