Министърката на туризма Зарица Динкова успя да си навлече гнева на граждани заради нелепа собствена фотосесия на едно от най-пострадалите от бедствието в Община Царево места - къмпинг "Нестинарка". В тази история намесена бе и една костенурка, което даде допълнителен повод за подигравки с министърката.

На 6 септември, ден на национален траур заради 4-те жертви на наводнението, пресцентърът на министерството разпространи информация за това как Динкова направила оглед на последствията след наводненията в района. Впечатление обаче направи не само външният й вид, но и завидното количество снимки, на които министърката е снимана на фона на разрушенията.

Първоначално най-коментирани се оказаха чисто новите й и неизцапани насред калта бели ботуши, брандирани с туристическото лого на страната.

После - самият факт, че снимките представляват лична фотосесия насред щетите, а накрая... и появата на още една поредица от снимки, на които се вижда как министърката от квотата на "Зелените", улавя костенурка в ръце и я пуска във водата. Според журналисти на място - в морето. А в България морски костенурки няма.

Сесията с костенурката идва на фона на обявеното изявление за журналисти, съвместно с хотелиери. На място обаче журналистите установили, че Динкова е сама. По-точно, в компанията на костенурката, разказват колегите от бургаския сайт "Флагман".

"Всъщност брифингът й продължи не повече от минута-две, след което тя продължи да говори с любов на костенурката, оказа се, че в близост има и друг оцелял екземпляр от същия животински вид, след което, придружена от камерите на големите телевизии, тя се впусна да ги спасява към морето. Друг е въпросът дали двете влечуги с коруби обичат солена морска вода", пишат още от "Флагман".

Съдбата на костенурката (даже две) впечатли бдителната фейсбук общност, която веднага роди вицове, коментари и колажи. Като:

"Речна костенурка си. Някак си оцеляваш покрай бетон и боклуци. Става бедствие, приижда вода, която те отнася в морето. Пак оцеляваш. Бориш се и със сетни сили излизаш на плажа. Поемаш дъх и... идва министърката на туризма, която те довършва, връщайки те в морето. Документирано."

Самата Динкова днес се почувства длъжна да излезе с коментар.

"Искам да уверя коментаторите във ФБ, че костенурките са добре. Оставихме ги на сушата, близо до реката, за да не бъдат стъпкани или повлечени от боклуците в морето. Вярвам, че всеки нормален човек би го направил!", написа тя на финала.