Тунелите под Газа, които са дълги около 500 км, са построени, за да защитават бойците на „Хамас“, а не цивилните. Това заяви в интервю за Russia Today Муса Абу Марзук, член на политическото крило и лидер на „Хамас“. Така той отговори на въпроса защо, след като са построили 500 км тунели, не са построили и бомбоубежища за цивилни. Не „Хамас“, а Израел и ООН отговарят за сигурността на цивилните, заяви още той.

Днес израелският президент Исаак Херцог категорично отхвърли критиките срещу военните действия на страната му в ивицата Газа.

"Какво очакват от нас? Че ще стоим безучастно и ще чакаме поредното клане?", казва Херцог в интервю за вестниците "Билд" и "Политико".

"За да изкорени врага, който иска да ни унищожи напълно", Израел трябва да се "бие", заявява още той. Страната му не е безразлична към международното одобрение. Но това "сега няма значение", казва Херцог.

Израел е бил "брутално атакуван с хиляди ракети". "Всички бяхме в убежищата. Загубихме стотици, хиляди хора."

Израелският министър-председател Нетаняху обяви днес, че няма да се съгласи на прекратяване на огъня с „Хамас“

„Както САЩ не биха се съгласили на прекратяване на огъня след бомбардировката на Пърл Харбър или терористичната атака от 11 септември, така и Израел няма да се съгласи на спиране на бойните действия с Хамас след ужасяващите атаки от 7 октомври", заяви Нетаняху в понеделник вечерта.

Всеки призив към Израел да се съгласи на прекратяване на огъня е призив за "капитулация пред Хамас, пред тероризма, пред варварството. Това няма да се случи", продължи Нетаняху.

Нетаняху призова международната общност да застане на тяхната страна. Сега се очертава границата "между силите на цивилизацията и силите на варварството". Той се надява на подкрепата на цивилизованите държави. "Защото борбата на Израел е и ваша борба. Защото вие сте следващата цел, ако оста на злото на Хамас и Иран победи. Затова победата на Израел ще бъде и ваша победа".

Нетаняху заяви, че военни служители споделят оценката, че сухопътната операция на Израел в Газа може да направи освобождаването на заложниците по-вероятно.

"Хамас няма да го направи, освен ако не бъде подложен на натиск."

Нетаняху подчерта, че цивилните в Газа ще бъдат в безопасност, ако се преместят в южната част на крайбрежната ивица.

"Нито едно цивилно лице не трябва да загине", заяви израелският министър-председател.

Той отново обвини терористичната милиция "Хамас", че пречи на хората да напуснат северната част на крайбрежната ивица.