Затворени пътища, селища без ток, отменени полети, паднали клони, колони от автомобили. Човек почина на улица в Казанлък.

Каква е ситуацията в страната след падналия сняг?

Интензивните валежи от сняг, придружени с усилване на вятъра, продължиха през цялата нощ. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология.

Според прогнозата на НИМХ се очаква понижение на температурите и усилване на вятъра. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°. 

Премиерът Николай Денков свика извънредно съвещание в Министерския съвет заради тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

В последното денонощие над 1100 снегопочистващи машини са били на разположение. Общият брой, който може да бъде мобилизиран, е над две хиляди, уто„ни министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Над 1000 сигнала за паднали клони и дървета в София, райони остават без ток

В София през нощта работата на екипите по почистване на снега не е спирала поради усложнената зимна обстановка, събщиха от пресцентъра на Столичната община.

На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. Общо 130 снегопочистващи машини на фирмите, ангажирани с дейността, са обработили трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици. Обработени са и общински пътища и Южната дъга на Околовръстен път. На места са извършени и по четири обработки. Работата продължава и към момента, добавиха от общината.

Постъпили са над 1000 сигнала за паднали клони и дървета. Аварийните екипи са на терен и реагират, според информацията към 6:00 часа са почистени повече от 60 паднали клони и дървета от пътните платна. Поради обилния снеговалеж и натежалата листна маса множество клони са прекършeни и създават затруднения за придвижването.

Градският транспорт се движи при зимни условия. Почистват се прилежащите площи на спирките на градския транспрот. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета и тя се движи от кв. "Иван Вазов" до ж.к. „Връбница". По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на напрежение в контактно-кабелната мрежа трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв."Иван Вазов". Паднали дървета затрудняват движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата: кв. „Драгалевци" - хижа Алеко и „Бояна" - местност Златни мостове.

Към момента няма данни за спряно топлоснабдяване в райони на София.

По данни на „Електрохолд" има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите „Витоша", „Панчарево", „Кремиковци", „Лозенец", „Нови Искър", „Студентски", „Банкя". Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.

Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването, са на терен и продължават работа, казаха от Столичната община и напомниха на водачите да карат със съобразена скорост и внимателно, както и с автомобили оборудвани за движение при зимни условия.

Снощи около 20.00 ч. и в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" беше прекъснато електрозахранването, съобщи ръководството на болницата.

Веднага се е задействал аварийният генератор на болницата, след което е включено и алтернативното захранване, което осигурява ток на цялата сграда и към този час.

Инцидентът не е повлиял на състоянието на настанените в лечебното заведение деца. Дежурните екипи изпълняват задълженията си.

Ръководството отправи официално запитване до електроразпределителното дружество за изясняване на причините за спирането на тока.

Затворен беше Проходът на Републиката

Затруднено беше движението в района на Подбалканския път в област Стара Загора, съобщиха за БТА от Областното пътно управление. Напълно затворени за движение до обяд останаха Проходът на Републиката и проходът "Шипка". Тежка беше ситуацията в град Шипка и село Шейново. 

Ограничения в движението през "Превала" и "Рожен" и по "Хемус"

През проходите „Превала“ и „Рожен“ остана ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян. Пътищата в област Смолян са заснежени и заледени след падналия през нощта сняг.  Образуваната снежна покривка в Пампорово достига 20 см, а термометрите в курорта отчетоха минус 8 градуса в мразовитата сутрин, според информация от Планинската спасителна служба.

"Ограничава се движението и на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по автомагистрала "Хемус" в посока към Варна", съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова.

Тя посочи, че тази сутрин в дежурната част на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен са получени над 15 сигнала за паднали клони на пътното платно и върху автомобили. Спасителни екипи работят по отстраняването им и обезопасяването на пътищата, по които са паднали. Извършена е евакуация на хора от закъсал автомобил край Нови пазар. Към село Царев брод са насочени сили за евакуиране на хора, които се оказали в снежния капан с четири автомобила и за оказване на съдействие.

От полицията отново напомнят на водачите да не тръгват на път, ако не е наложително.

Пътищата от републиканската мрежа се почистват и опесъчават, на терен работят 52 машини и коли на снегопочистващите фирми.   Отстранени са дървета по пътя Смолян – Пловдив, паднали през нощта от снега.

Пътят Котел - "Петолъчката" беше затворен

Пътят Котел - "Петолъчката" беше затворен за движение за всякакъв вид превозни средства. Това съобщи за БТА дежурният в Областно пътно управление (ОПУ) - Сливен. Той поясни, че нямат връзка с колегите си от община Котел, защото там няма ток и интернет.

Пътищата са заснежени, духа силен вятър, има навявания.

Около два-три сантиметра е снежната покривка в Сливен.

Общо 29 машини чистят снега по пътищата в областта, включително и Автомагистрала "Тракия". Там движението е при зимни условия, има силен вятър, снеговалеж и водачите трябва да се движат с повишено внимание, казаха още от ОПУ.

Десетки населени места без електрозахранване в Русенско

Заради мокрия и тежък сняг в Русенско има затворени пътища, а десетки населени места са без електрозахранване. Това съобщи за БТА областният управител на Русе Данаил Ковачев. 

Главните пътища от Русе към Силистра, Разград и Бяла са затворени за движение. Освен снегонавявания, има и много паднали клони и дървета, което затруднява допълнително снегопочистването. 

По пътя Русе - Бяла в района на село Волово има много закъсали тежкотоварни автомобили. Там има снегонавявания и множество паднали клони и дървета. На място работят екипи на Областното пътно управление и на противопожарната служба. Семейство с две деца е закъсало с лекия си автомобил по същия път, тъй като е свършило горивото на колата. Оказана им е помощ. По направлението Русе - Разград също има снегонавявания и закъсали превозни средства.

На много места в областта има прекъснати проводници за ниско и високо напрежение и паднали електрически стълбове. Десетки населени места са без електрозахранване. В най-тежко положение е община Ценово, там почти всички села са без ток. Големи проблеми с електрозахранването имат също общините Бяла, Борово и Две могили, а в град Борово няма ток от тази нощ. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. 

Към момента девет села в община Русе са без електрозахранване, а също и русенските квартали "Образцов чифлик", "Средна кула" и "Долапите". В село Бъзън заради липсата на ток е прекъснато и водоподаването. .

От хидрометеорологичната служба в крайдунавския град съобщиха за БТА, че снежната покривка е с дебелина 15 сантиметра. 

Тежка ситуация в Добричко - над 60 на сто от селищата са без ток и вода

Над 60% от населените места в Добричко са без ток и вода. В областта обстановката е изключително усложнена. Всички републикански пътища на територията са затворени за движение на камиони. Единствено за леки автомобили е отворен пътят от Варна до Дуранкулак.

На околовръстното на Добрич са разположени контролни пунктове, които не допускат автомобилите да напускат града. Няма информация за бедстващи хора. Получен е бил сигнал за линейка, която е била извадена от преспите с помощта на пожарна кола.