Управляващото мнозинство бърза с промените в Конституцията по две причини - за да няма риск те да се използват в разговора за избора на регулатори и за да не си влошим позицията за Шенген. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Контракоментар" на Асен Генов.

"Ако допуснем темата с конституционните промени да се припокрие с разговора за регулаторите рискът някой да реши да си подобри позициите с конституционните промени е много голям. Политически аргументи има да не се бавим, не са привлекателни."

"Има притеснения да не би да си влошим позицията за Шенген ако не успеем да демонстрираме, че можем да завършим тази реформа навреме. Всеки аргумент, който могат да ползват (държавите, които са против нашето членство в Шенген – б.р.), биха го използвали. Не ги съдя, просто да сме внимателни", обясни Иванов.

Той призна има затруднения в обяснението къде е силата на формациите, които са във властта. Според него "оркестър без име е най-подходящото название", за това, което е известно като "сглобка" и "некоалиция".

"Това е правителство на малцинството, съставено от ПП, с помощта на ДБ и подкрепяно от ГЕРБ, с ясна подкрепа от ДПС за Мария Габриел и определени политики", каза Иванов.

По отношение на избора на регулатори, за който се иска мнозинство от 2/3 в парламента той заяви, че "двете трети ползват всеки". И всичко е въпрос на "реал политик".

"Не сме на власт, просто нямаме гласове. Такъв тип разпоредби ни ползват и нас, даже повече нас", каза още Иванов.

Той заяви, че не обича да говори за евроатлантически ценности. И обясни, че става дума за националния интерес, за нашата сигурност, просперитет и достойнство. 

"Не отричам правото на никой да се променя, но това не е добра основа за политически анализ. Има обективни стимули - не говоря за катарзиси. Има промяна в политическите условия, на които всички ние реагираме".

Такъв бе коментарът на Иванов по повод това променил ли се е Делян Пеевски. Той призна, че "всичко е малко на кредит". Но изтъкна, че усилията за европейско развитие на България вече се споделят и от партии, които са били опоненти на "Демократична България", очевидно имайки предвид ГЕРБ и ДПС.

Иванов призна, че ще през 2019 г. е разговарял с Васил Терзиев за евентуална негова кандидатура за кмет на София. Разговорът е бил еднократен.