Десетки населени места в България са без ток заради обилния сняг. Те са най-вече в планински райони или под Балкана.

Снежната покривка в Габрово е под 10 сантиметра, на Шипка новата вече надхвърля 30. Продължава почистването в града и на общинската пътна мрежа. Влаковете тази сутрин от Габрово бяха спрени, заради нападали дървета на железния път, който вече е освободен и се очаква следобед транспортът да бъде възстановен.

И при този снеговалеж заваляха сигналите за прекъснато електрозахранване, без ток отново са десетки села и квартали в Габрово, включително хижите и хотелите в планинската местност Узана над града. В старата хижа Милена Ботева очаква туристическа група.

"На свещи. Ако не дойде тока до довечера, ние имаме печки с дърва, трябва да работим. То не съм само аз. Ако навали един метър какво ще правим? ЕНЕРГО-ПРО трябва да се хванат в ръце", коментира тя пред БНР.

20 села и махали са без ток частично или цялостно заради аварии от падналия тежък обилен сняг в Смолянска област, информира БНР.

Повечето от населените места с електроаварии са в общините Смолян, Баните и Девин. Има скъсани въздушни електропроводи от паднали дървета. Няма голямо населено място в областта без ток, увериха от ЕВН. 

Дружеството е осигурило допълнителни екипи и техника. От рано сутринта се работи по отстраняване на авариите.

Прогнозите на синоптиците за обилен снеговалеж в страната се сбъднаха.

Каква е ситуацията в проходите?

Затворени за движение за моторни превозни средства (МПС) над 12 тона са проходите „Предел“, „Превала“, „Рожен“ и „Печинско“. Това показва справка в бюлетина на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за пътната обстановка, актуален към 7:30 часа тази сутрин.

Към момента Проходът на Републиката е отворен за всички моторни превозни средства, каза в ефира на NOVA директорът на Областното пътно управление инж. Венцислав Ангелов.

Проходът „Петрохан” е отворен за движение. Новата снежна покривка е около 10 см. Почистен и опесъчен е  районът. 7 от общо 27 машини в област Монтана чистят Прохода.

Препоръчва се шофьорите да тръгват напът с подготвени за зимни условия коли. 

Температурите на прохода „Шипка” сутринта бяха около -5 градуса, а вятърът е осезаем. 10 машини се грижат за почистването и опесъчаването на пътя. На върха няма ток. Панорамният път за „Бузлуджа” традиционно за зимата е затворен. Паметникът на свободата също е затворен за посещения през днешния ден. Видимостта на места е почти нулева. 

Пътят Главан-Звездата-Младиново временно е затворен за движение на всякакви МПС за снегопочистване. Обходът в двете посоки е през Раднево-Гълъбово-Симеоновград. Всички останали пътища и проходи на територията на област Стара Загора са почистени и отворени за ползване при зимни условия.

Проходът „Троян - Кърнаре“ е затворен за всички моторни превозни средства.

Инцидент спря движението на АМ “Тракия”

Временно движението по автомагистрала „Тракия“ в посока Пловдив, в района на мотел „Ихтиман“, е ограничено за всички автомобили заради катастрофирал тир. Движението се пренасочва по обходен маршрут: София - АМ „Тракия“ до 34 км - път I-8 - качване на п.в „Мухово“ при км 46 - Пловдив. Движението се регулира от „Пътна полиция“, съобщават от АПИ.

Според бюлетина на пътната агенция пътят Кюстендил – Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ е ограничено за автомобили над 12 тона поради затваряне на пункта от страна на Северна Македония  поради влошена метеорологична обстановка.

От АПИ информират, че пътищата в страната се обработват от 411 снегопочистващи машини.

За днес в пет области на страната е обявен оранжев код за значителни валежи от дъжд и сняг, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е в сила за областите Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково и Ямбол. В други четири области е обявен жълт код за силен вятър и валежи от сняг - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. 

Отново има проблеми в София

На 28 сигнала за паднали клони и дървета са реагирали през последното денонощие служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

Шест са постъпилите сигнали за завирявания, наводнения, заледявания, непочистени пътни участъци. Екипите са се отзовали на 11 сигнала за опасни електрически съоръжения.

Проблеми с електрозахранването на съоръженията в някои зимни курорти

Поради липса на ток не работят съоръженията в част от зимните курорти, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). Спасителите предупредиха да не се излиза във високите части на планината, освен по маркираните пътеки.

Над 1500-1600 метра има значителна снежна покривка. Времето е динамично, във високите части е мъгливо, в ниските – ветровито и продължава да вали сняг.

От концесионера на Витоша - „Витоша ски“, обявиха във Фейсбук, че пътят към планината е затворен, няма ток, а до момента снежната покривка е между 60-70 см.

В планините ще е предимно облачно с валежи от сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Остават условията за навявания и виелици. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 2°, на 2000 метра - около минус 5°.