Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха като конституционни съдии. Това стана в отсъствието на президента Румен Радев.

Малко по-рано държавният глава съобщи, че няма да присъства на клетвата. С отсъствието си той би трябвало да бламира клетвата, тъй като присъствието му е задължително по закон. "Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите", пише в мотивите си държавният глава, който обяви за намерението си да не присъства час преди церемонията.

Радев атакува пред Конституционния съд избора на двамата от парламентарната квота, като според него той противоречи на основния закон.

Това обаче не спря церемонията и бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ и бившият съдия във ВКС се заклеха.

Прецедентът "Марковска"

Румен Радев повтаря почти дословно действията на предшественика си (2012-02017) Росен Плевнелиев, който бламира клетвата на Венета Марковска и процедурата бе сметната за недовършена. По това време срещу избраната за съдийка в КС имаше сериозни обвинения в извършени престъпления.

Венета Марковска не можа да положи клетва като съдия в Конституционния съд, тъй като президентът Росен Плевнелиев точно преди нейния ред да се закълне, прочете предварително написано изявление, че не може да присъства на полагане на клетва от юрист, за когото не са изчистени съмненията в неговата репутация. Това, допълни президентът, "би нарушило и репутацията на Конституционния съд, което аз не мога да допусна". След като президентът прочете изявлението си и напусна тържествената зала, председателят на КС проф. Евгени Танчев каза, че в отсъствието на държавния глава не може да се полага клетва според Закона за Конституционния съд.

Настоящият председател на КС е Павлина Панова - номинация от квотата на съда, не от тази на президента или Народното събрание. Този път не чухме коментар за това валидна или не е клетвата, след като отсъства един от "свидетелите".

Засега не се очаква нова атака - този път заради клетвата, пред КС, защото вече има две жалби за самия избор - и на Радев, и на група опозиционни депутати. Това обаче не означава, че юристите са единодушни в мнението си за това валидна ли е или не клетвата. В случая "Марковска" тя бе просто принудена да се откаже след настаналия правен хаос и процедурата тръгна наново без да има еднозначен отговор. 

Делото

Иначе сезирането от страна на държавния глава за избора бе очаквано като се има предвид не само как протече цялата процедура по номинирането и избирането на Атанасова и Белазелков, в т.ч., както Клуб Z писа, с опит за бламиране от страна на мнозинството на самия Конституционен съд. ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България" умишлено прескочиха решението му, от което следваше Атанасова и Белазелков да имат 7-, а не 9-годишни мандати, като пришпориха избора за деня преди въпросното решение, обнародвано в "Държавен вестник", да влезе в сила.

Но не само: в актовете, които бяха гласувани в зала миналия петък, управляващото мнозинство бе записало безпрецедентно, че двамата съдии се избират за срок от 9 години - нещо, което досега никога не се бе случвало. Продължителността на мандатите е записана в Конституцията и не е парламентът този, който ги определя с решенията си, изтъкнаха юристи, изтъква сега и президентът.

И още - Радев атакува ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС със собствените им изменения в основния закон и по-точно - записаният от тях нов текст, че Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост. 

Сега остава да видим и дали Атанасова и Белазелков ще си направят "отвод" или ще гласуват за собствения си избор. КС образува дело по казуса им на 24 януари.