ЕС е произвел предсрочно обещаните 1 милион снаряда за Украйна, обяви днес еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Той говори пред журналисти по време на неформалния Съвет „Отбрана“ в Брюксел. Бретон е смятан за човека, който е на практика комисар по отбраната на ЕС, макар такъв пост официално да не съществува.

„Стигнахме това ниво сега, с други думи, сме два месеца напред преди срока в способността ни да произведем повече боеприпаси за Европа – разбира се, за Украйна, но и за нашщата собствена сигурност“, каза той.

През 2023 г. Бретон лично обяви, че ЕС има намерение да произведе 1 милион снаряда до края март т.г.

Той допълни, че за тази година броят на снарядите трябва да достигне 1,4 милиона, а догодина – 2 милиона.

На въпроса колко снаряда пътуват към Украйна Бретон отговори, че това зависи от страните членки на ЕС. Самият той подчерта, че говори само за индустриалната база.

Одобреният от държавите (Съвета) на ЕС Законодателен акт в подкрепа на производството на боеприпаси, известен като ASAP, предвижда 500 милиона евро за страните, желаещи да изградят производствен капацитет. Тиери Бретон уточни, че ще бъдат разгледани 82 проекта, като през следващите седмици между 20 и 30 от тях ще бъдат избрани за финансиране.

„Очаквам до края на годината доставките за Украйна да надминат 1 милион снаряда“, заяви след Съвета върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той цитира данни, като се позова на информация, получена от страните членки, макар и не от всички. От март 2023 г. до началото на тази година в Украйна вече са изпратени 330 000 боеприпаса. Това прави една трета от поставената цел. Тези боеприпаси са взети предимно от националните запаси.

Борел очаква до март да бъдат доставени допълнително над 200 000 снаряда и така общият брой да достигне 524 000. Това прави 52 процента от целта.

И според предварителни данни до края на годината за Украйна ще заминат още 630 000 снаряда. Така бройката ще надмине планираните 1 милион.

Съвсем друго нещо е обаче производственият капацитет, предупреди Жозеп Борел. Добрата новина според него е, че този капацитет се е увеличил с 40 на сто от началото на войната.

До този момент са подписани 60 договора за производството на снаряди калибър 155 милиметра.

Борел открои още една положителна тенденция. Тя е, че почти е достигната целта да бъдат обучени 40 000 украински войници. Днес е станало ясно, че към тях ще бъдат добавени още 20 000. В резултат общият брой на обучени от ЕС украински войници ще стане 60 000. Очаква се този брой да бъде достигнат до края на лятото. А това, от своя страна, означава според Борел повече спасени животи на бойното поле.

От началото на руската инвазия досега ЕС и страните членки са предоставили на Украйна военно оборудване за общо 28 милиарда евро, каза още Жозеп Борел. За тази година държавите от Съюза са предвидили военна помощ в размер на общо 21 милиарда евро.

Новината идва в навечерието на специалния Европейски съвет. Главната негова тема ще бъде предоставянето на военна помощ за Украйна в размер на 50 миларда евро. Тя е част от допълнителния пакет от 64,6 милиарда евро към подлежащата на преразглеждане Многогодишна финансова рамка.

Срещата на върха на ЕС бе свикана извънредно, след като през декември 2023 г. Унгария блокира помощта за Украйна.

Утре държавните и хравителствените ръководители ще предложат провеждането на ежегодно обсъждане на предоставянето на тази помощ в опит да преодолеят съпротивата на правителството на Виктор Орбан, съобщиха дипломати в Брюксел. Те цитираха проект на заключенията от Европейския съвет, до който са имали достъп.

Помощта трябва да помогне за покриване нуждите на Украйна за периода 2024-2027 г. От нея 33 милиарда евро ще бъдат отпуснати като нисколихвени заеми, а 17 милиарда евро като безвъзмездни средства от бюджета на ЕС, за да се осигури на Киев стабилно финансиране, докато води сражения срещу руската инвазия.

Будапеща настоява за ежегодно обсъждане, което би ѝ дало право на вето върху отпусканите средства всяка година.

В последния вариант на проекта на заключенията, цитиран от Ройтерс, европейските лидери заявяват, че биха могли да водят ежегодни дебати за това как Украйна изразходва средствата на ЕС въз основа на докладите на Европейската комисия. Това не би дало право на Унгария да наложи вето върху средствата, но тя би могла да изрази опасения за тях. Не е ясно обаче дали Будапеща ще се съгласи с това предложение.