ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Пакетът от закони за службите - общият закон, законите за военното и цивилното разузнаване, и за НСО родиха нови тематични коалиции. Очаквано ябълката на раздора се оказаха законите за разузнаването и за НСО.

Пакетът от закони беше разгледан днес последователно в комисииите по вътрешна сигурност и в правната. Вместо - както е честа пракитка - да се слеят двата законопроекта за разузнаването, предложени съответно от ГЕРБ и от РБ депутатите в правната комисия отхвърлиха този на ген. Атанас Атанасов от РБ, гласувайки основно с "въздържал се". На свой ред реформаторите подкрепиха проекта на ГЕРБ. Ген. Атанасов предлагаше сливане на военното и цивилното разузнаване с мотива, че сега те имат дублиращи се функции, в тях "цари служебен егоизъм", т. е. НРС и служба "Военна информация" "затаявали данни". Така службите остават разделени. Спорен беше и проектът за закон на НСО, която в момента се управлява само от правилник. Депутатът от левицата Атанас Мерджанов, както и Атанасов поставиха серия от въпроси - колко души работят в тази служба, дали не е прекалено голям кръгът на охраняемите лица, имат ли полицейски правомощия гардовете и дали НСО не трябва да се девоенизира и да се превърне в агенция или пък част от служителите й да минат към специализирания отряд за борба с тероризма.

По тези въпроси десницата и левица бяха единодушни, че трябва да се дискутира сериозно преди законът да бъде гласуван. Шефът на НСО ген. Ангел Антонов обаче бе категоричен, че НСО трябва да остане военизирана структура, защото била на линия 24х7. Той не пожела да коментира дали НСО, създадена в началото само, за да охранява президента, а днес охраняваща много по-широк кръг лица, има прекалено раздут щат. Щатната бройка в НСО е за 1126 души, като реално заетите са 1004-ма, каза той.

Ген. Атанасов отвърна задочно, че не е нормално служителите на НСО да имат широк кръг от социални придобивки в това число и по 7 дни отпуск за сключване на граждански брак, за раждане на дете или за заболяване на близък човек.
Вносителят на законите Цветан Цветанов (ГЕРБ) не даде еднозначен отговор съгласна ли е партията му с критиките, посочи само, че предстои дискусия между първо и второ четене. Цветанов обаче призна, че няма основание държавните гардове да охраняват почетен председател на партия, като имаше предвид Ахмед Доган. Охраната от НСО е била назначена на Доган през 2012 г. през първия мандат на ГЕРБ с постановление на МС, стана ясно от думите му. През 2014 г. вече в мандата на кабинета "Орешарски" е било издадено второ постановление на МС за удължаване на срока за охрана на Доган.