"Днес всички ние дължим състрадание и съчувствие към жертвите. Но съвременната политика следва да се въздържи от избирателен, подход, защото няма право на такъв подход спрямо историческите събития. Проява на политическа мъдрост е в сложното, противоречиво политическо наследство е да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят днес отделните народи."

С тези думи лидерът на ДПС започна своето изказване срещу предложения проект за решение за признаване на арменския геноцид. Очаквано, той отбеляза ключовите възражения на Движението - че Турция е съюзник, че историческите събития са спорни, и че не бива политиката да се меси в историята.

Но изненада и с нов довод срещу днешното гласуване:

"Аз държа в ръцете си списъка на националните парламенти, които са изразили отношение по темата. Обърнете внимание, във всички случаи имаме изразени политически оценки под формата на декларации. Много от тези държави се въздържат от използването на думата "геноцид". Но и в случая, в които се използва тази дума, става въпрос за политическа позиция."

Днешното гласуване е върху проект за решение, а не декларация, отбеляза Местан.

"Обръщам се към колегите от ГЕРБ - българският парламент е единственият, който обсъжда проект за решение, а те имат сила на закон, не просто на политическа позиция, била конюнктурна или принципна," каза още той.

Лидерът на ДПС даде и пример, в който парламент е приел такова решение - във Франция, където обаче решението в крайна сметка е било отхвърлено от местния Конституционен съд.

В подкрепа на тезата си той цитира извадка от резолюция на Европейския парламент относно европейската съвест и тоталитаризма:

"Като има предвид, че официалното политическо тълкуване на историческите факти, не следва да бъде налагано с взети с мнозинство решения на парламентите." 

Това е причината, поради която ДПС ще гласува против, обясни Местан - не можело исторически оценки от компетенциите на науката да се превръщат в общозадължителни правни норми.

"Парламентът може да разписва норми на задължително поведение, но не и норми на задължително мислене," обобщи лидерът на ДПС.

В края на изявлението си Местан отново подчерта, че Турция е наш съсед, партньор, и съюзник в НАТО. И отбеляза, че дори американският президент е избегнал думата "геноцид". В крайна сметка поиска дебатът да се прекрати.

След неговото изказване депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева предложи да се замени "геноцид" с "масово изтребление".