Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов в понеделник за втори път се среща с върховни съдии откъм банката на подсъдимия.

Делото за „длъжностно присвояване в полза на трето лице”, т.е. - изплатено обезщетение на бившия шеф на великотърновската РЗБОП Орлин Тодоров, е сред най-екзотичните срещу бившия МВР министър. Поредица от процеси избухнаха срещу него, веднага след като ГЕРБ предсрочно "сдаде" през 2013 г. и независимата съдебна власт изведнъж се сети за Цветанов.

С решение от 25.02.2015 г. Софийският апелативен съд потвърди изцяло решението на първоинстанционния СГС от 26. 05. 2014 г., с което Цветанов бе признат за невиновен по обвинение за длъжностно присвояване в полза на трето лице.

САС намира присъдата на СГС за законосъобразна и обоснована и я потвърждава изцяло, гласеше решението от февруари.

Апелативната инстанция отхвърли за втори път и гражданския иск на МВР срещу бившия си шеф за имуществени вреди в размер на 50 569,28 лева.

Бившият министър бе преследван законово за това, че е изплатил обезщетения, когато системата е напускал безспорно компрометираният и разследван и до днес ексшеф на БОП-а в старата столица.

Двете първи инстанции не намират, че в изплатените веднъж 12 133,23 лв. (за периода, докато Тодоров е бил отстранен от длъжност, макар и да е арестуван) и втори път 7336,06 лв.- обезщетение за неизползван отпуск, 299,99 лв. - обезщетение за вещево доволство, и 30 800 лв. обезщетение за прослужено време, има нещо нередно. Работата е там, че Орлин Тодоров, макар и разследван, отстраняван и наказван, е напуснал МВР по собствено желание, а не е уволнен дисциплинарно.

Подсъдимият и защитата му до днес пледират, че при този случай всичко друго би било закононарушение, а изплащането на сумите на доброволно и законно напусналия Тодоров е спазване на правилата.

Доста по-различните други две дела срещу Цветанов имаха и доста различен развой. Процесът за това, че е позволил в МВР по негово време да се подслушва безконтролно спря поради това, че междувременно НПК бе изменен и това се оказа престъпление само във военно време.

За 6-те „не”, с които Цветанов 6 пъти бе спрял позволено от съда СРС срещу същия Орлин Тодоров, той получи на две инстанции ефективна присъда от 4 г. затвор.

Това дело мина през ВКС през април и все още се очаква решение на върховните съдии.