937 шофьори-рецидивисти управляват своите автомобили необезпокоявани от никого по пътищата на България. Това стана ясно от отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова в рамките на парламентарния контрол. Терминът "шофьори-рецидивисти" включва хора с 5 и над 5 висящи наказателни производства за извършени от тях нарушения.

Въпросът бе зададен от депутата Петър Славов от Реформаторския блок. Пред Клуб Z Славов поясни, че нарушенията на тези шофьори биха могли да бъдат изключително тежки - превишаване на скоростта и дори причинено пътно-транспортно произшествие.

Славов припомни, че в последните месеци имаше няколко тежки катастрофи, при които стана ясно, че шофьорите, които са причинили имат по няколко висящи производства. Той обясни, че е внесъл законови промени, които да позволят на органите на КАТ да отнемат книжката на такива шофьори, в случай че те бъдат хванати в ново нарушение. Тези промени обаче не са били приети.

Бъчварова също заяви, че проблемът може да бъде решен в парламента със законови промени. Тя каза още, че от началото на 2012 г. до края на март 2015 г. са издадени 108 521 заповеди за прилагане на принудителни админстративни мерки, в това число отнемане на свидетелство.

Славов от своя страна я призова да наначи проверки, които да изяснят каква е причината за това, че има хора с 5 и повече от 5 висящи производства и доколко това се дължи на обективни или на субективни обстоятелства. "Сред тези хора са потенциалните бъдещи нарушители, дано не извършат някое тежко пътно-транспортно произшествие", завърши Славов.