Руски дисидент, близък на Михаил Ходорковски и убития Борис Немцов, и същевременно критик на президента Владимир Путин, е в болница в Москва и има подозрение, че може да е отровен.

Това пише в. "Ню Йорк таймс".

Става дума за 33-годишния Владимир Кара-Мурза-младши. Той е федерален координатор в страната си на "Отворена Русия" - гражданска организация, създадена от прекаралия 10 години в затвора Ходорковски. Изданието обаче уточнява, че подозренията за отравяне са заради неговата политическа дейност.

На 26 май Кара-Мурза внезапно почувствал слабост и изгубил съзнание в резултат на загадъчна болест или инфекция. На другия ден той така и не дошъл на себе си и в болницата го подложили на диализа за лечение на остра бъбречна недостатъчност. Според докторите тази недостатъчност била резултат от "тежко неалкохолно отравяне". Това съобщи по телефона съпругата на дисидента Евгения, която заедно с трите им малки деца живее в САЩ. Според нея до инцидента мъжът й бил напълно здрав. Семейството му се опасява, че е направен опит за отравянето му и че той продължава да бъде застрашен.

"В днешна Русия може да се случи всичко. А той се разболя внезапно. Не е вземал никакви лекарства, които да предизвикат такова състояние", твърди г-жа Кара-Мурза.

Ден преди Владиир Кара-Мурза-младши да се почувства зле, "Отворена Русия" пуснала документален филм. В него се отправят обвинения в корупция и нарушаване на човешките права към Рамзан Кадиров - проруския лидер на Чечня, управляващ кавказката република със силови методи и приближен на Путин.

Макар да не са открили доказателства за отравяне, лекарите не изключват тази версия, пише "Ню Йорк таймс". Няма възможност болният да бъде изведен от Русия, тъй като е прекалено слаб физически в момента.

Според д-р Алексей Свет от московската Първа градска болница, Кара-Мурза-младши страда от двойна бронхопневмония и панкреатит.

Критиците на Кремъл понякога умират при загадъчни и зловещи обстоятелства, коментира "Ню Йорк таймс". Изданието припомня за мъчителната смърт през 2006 г. в Лондон на отровения с полоний агент беглец Александър Литвиненко. Приживе той направи не едно скандално разкритие за действията на руските тайни служби.

Пак в Лондон, но през 2012 г., мистериозно почина руският бизнесмен Александър Перепелични, избягал от родината си след конфликт с мафиоти. Той бе един от участниците в съставянето на американския Списък "Магнитски". Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски. Юристът бе арестуван през 2008 г. по обвинение в данъчни измами, но всъщност това бе отмъщение. Той бе обвинил руски полицейски служители, че са откраднали 230 милиона долара. Магнитски почина в затвора след побой и отказ на медицинска помощ. Списъкът "Магнитски" включва 62-ма руски чиновници от по-ниските етажи на властта, обвинявани за смъртта на адвоката. Те нямат право да стъпват в САЩ, а активите им на американска територия бяха замразени.

Списъкът "Магнитски"

Любопитното е, че Владимир Кара-Мурза-младши също е свързан със Списъка "Магнитски". Именно той от името на руската опозиция води преговори в Конгреса на САЩ за разширяването на листата. Първоначално тя включва само 18 имена, за да набъбнат те до 60, след което Вашингтон да добави още двама души.

Мистериозно разболелият се опозиционер е един от подписалите през 2010 г. обръщение "Путин трябва да си ходи".

Владимир-Владимирович Кара-Мурза, или Кара-Мурза-младши, е син на известния телевизионен журналист Владимир Алексеевич Кара-Мурза, или Кара-Мурза старши.

Бащата също е противник на днешната руска власт. През 90-те г. Кара-Мурза-старши е сред водещите журналисти в програма НТВ, но я напуска след конфликт с придобилата я през 2001 г. компания "Газпром".