Поредният опит за споразумение между преговорните екипи на Гърция и кредиторите се провали днес в Брюксел, съобщават гръцките и световните медии.

Гръцки правителствен източник каза пред АФП, че 45-минутната среща е свършила с неуспех, защото исканията на кредиторите са били "ирационални", особено тези на Международния валутен фонд, който настоявал за намаляване на пенсиите и увеличаване на данъка върху добавената стойност.

Агенцията цитира и представител на Европейската комисия пожелал анонимност, който казва: "Докато беше постигнат известен напредък, разговорите не успяха, тъй като остава значително разминаване между плановете на гръцките власти и общите изисквания на Комисията, на Европейката централна банка и на Международния валутен фонд".

Според атинския бизнесвсекидневник "Нафтемборики" става дума за различия относно необходимите фискални мерки, които се измерват с близо 2 милиарда евро само за тази година. МВФ настоявал за орязване на пенсиите с 1% от БВП или 1,8 милиарда евро и за същото по размер увеличение на ДДС. Премиерът Алексис Ципрас предварително беше заявил, че няма да приеме такива искания. Те противоречат на изборните му обещания за край на бюджетните икономии и за подкрепа на социално слабите.

Ръководителят на гръцката делегация вицепремиерът Янис Драгасакис декларира, че е представил предложение за постигане на цялостно споразумение и че остава на разположение за довършването му.

Финансовите министри на Еврозоната се събират в четвъртък в Люксембург на среща, която мнозина смятат за решителна за Гърция. След нея остават само 12 календарни дни до деня, в който изтича сегашната ѝ програма за финансова помощ срещу реформи и идва падежът на поредното плащане към МВФ, за което тя няма пари. Спасителните заеми за страната са замразени от миналия август и могат да бъдат възобновени само при споразумение с кредиторите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изглежда единственият европейски политик, който продължава да проявява някакъв оптимизъм. Негов неназован представител каза пред АФП, че той "остава убеден, че с повече усилия за реформи от гръцка страна и с политическа воля от всички страни, може да се намери решение до края на месеца".