Словакия има нов президент. Бившият кредитен милионер Андрей Киска събра 59,4% от гласовете на сънародниците на вота в неделя, печелейки категорично втория тур на президентските избори. Това стана благодарение на отказа на словаците страната им да бъде управлявана от една единствена партия - Смер-СД (Смер-Социална демокрация) на победения кандидат и премиер на Словакия Роберт Фицо, съобщи Франс прес.

"Искам да благодаря на избирателите, които ми дадоха този мандат. Ще изпълня всички обещания, които съм дал", заяви 51-годишният Киска на пресконференция в Братислава.

Киска е безпартиен центрист и евроентусиаст, в последните години известен с филантропията си. Той привлече около 4 млн. избиратели с имидж на благодетел, останал извън корупционните скандали, които разтърсиха словашката политическа класа, посочи АФП. Той е и първият президент без комунистическо минало, откакто Словакия стана отделна държава през 1993 г.

"Обещах да бъда президент на всички граждани. Ще работя, за да обединя и мотивирам хората, за да бъдем горди със своята страна, за да се чувстват хората добре тук", каза Киска след като резултатите станаха ясни.

 "Държа да поздравя г-н Киска за избирането му на президентския пост", заяви премиерът и загубил балотажа кандидат за президент Роберт Фицо пред журналисти. "Сега ще си дам няколко дни време, за да направя анализ на ситуацията", допълни той и отказа да отговаря на журналистическите въпроси.