Бригаден генерал Герт Гавелек

БЕРЛИН – Руското външно министерство, намиращо се на площад “Смоленский” в Москва, изненадващо отказа да уважи искане на германското правителство да се издаде виза на новия немски военен аташе в Русия бригаден генерал Герт Гавелек. Това съобщава в днешния си брой сп. “Шпигел”.

Висшият немски военен е трябвало тези дни да встъпи в длъжност към посолството на ФРГ в Москва. До последно всичко вървяло по план. Ген. Гавелек вече бил освободил служебното си жилище в Берлин, стегнал куфарите си, но така и не заминал за руската столица поради отказ да получи виза.

Публбикацията в “Шпигел” е под заглавие: “Каквото повикало, това се обадило”. Според източници на списанието отказът да се издаде виза на ген. Гавелек бил ответна мярка на Кремъл.

Наскоро федералното правителство в Берлин отказало виза на руски военен, който трябвало да започне работа в посолството на Русия в германската столица.

При рутинна проверка, извършена от немското контраразузнаване, се оказало, че имало моменти в биографията на руснака, които били неприемливи за приемащата страна. Какво точно означава това, не се пояснява. Или казано по-точно – журналистите на “Шпигел” не са се добрали до поверителна информация.

Публична тайна обаче е, че към руското посолство в Берлин работят доста хора, които под прикритието на дипломати извършват агентурна дейност.

“Миналото на бригаден генерал Гавелек (56 г.) би трябвало да не е тайна за двете страни – Германия и Русия. Първият източногермански генерал от Бундесвера, който владее руски, е завършил школата на генщаба във ФРГ, а преди това, по времето на Съветския съюз и военната академия в Москва “Фрунзе”, пише “Шпигел”.

Изданието припомня, че отношенията между Германия и Русия са се влошили след избухването на украинската криза. След отказа на виза за генерала нещата щели да се обострят още повече.

“Руско-германското сътудничество във военната област е замразено, твърдят от немското посолство в Москва. Руски офицери отказвали всякакви покани за разговори с немския воненен аташе към амбасадата”, пише още “Шпигел”.

Припомня се също, че през 2014 г. руснаците обявиха за персона нон грата заместник-началничката на политическия отдел в германското посолство Сабине Щьор. Тя е била трън в очите на Кремъл заради високия си професионализъм и перфектните анализи, които е изготвяла за Външно в Берлин.

Но да се върнем към актуалния скандал.

Герт Гавелек действително е първият офицер от някогашната Национална народна армия на ГДР, получил генералско звание в Бундесвера – германската войска.

Той встъпва в редиците на армията на ГДР през 1978 г. на 19 години, където завършва военна школа. Впоследствие е изпратен в Москва и се дипломира във военната академия “Фрунзе”. Бил е на високи постове във войската на ГДР, но до генераски чин стига доста след обединението на Германия като служещ в Бундесвера.

През 1998 г. Гавелек завършва двугодишната военна школа към генщаба на армията, която се намира в Хамбург. Между другото – там бяха на обучение и наши висши офицери след приема на България през 2004 г. в НАТО.

След завършване на школата Гавелек служи във ВВС в Олденбург, откъдето още същата 1998 г. е изпратен на мисия в Босна и Херцеговина, впоследствие и в Афганистан.

Заемал е високи постове и във военното министерство в Берлин. През януари 2014 г. отбранителната министърка Урсула фон дер Лайен го произвежда в чин бригаден генерал.

Ген. Герт Гавелек е отличен с пет високи награди за храброст и висок професионализъм, две от които получава от САЩ.

Че няма да замине на работа в Москва, за него едва ли е драма. Това обаче няма да остане без последици в и без това трудните в момента германо-руски отношения.