Мини скандал се развихри на днешното заседание на Централната избирателна комисия. Поводът - искания на медии да покажат как се съхраняват подписките на партиите, за които стана ясно, че са пълни с фантоми.

Предложението ЦИК да допусне БНТ дойде от един от говорителите на комисията - социологът Цветозар Томов. 

То обаче срещна сериозен отпор от секретаря Севинч Солакова. "Достъп до хранилището ще означава, че казваме на хората "ЦИК не съхранява под ключ вашите данни". И без това телефонът звъни от сутринта", каза Солакова. 

По думите й граждани отказвали да сезират компетентните институции - Комисията за защита на личните данни и прокуратурата за това, че са попаднали без тяхно съгласие в партийни подписки, защото обвинявали за това ЦИК.

Всичко е под строга охрана и нито един член на ЦИК няма достъп, без да има решение на цялата комисия, обясни още Солакова.

Томов направи втори заход. "Начинът да убедим българите е да покажем публично как това става", каза той. И този път получи отговор от Румяна Сидерова:

"Вие в момента манипулирате недоверие към нас! Някой може и да има болезнена мнителност, но ние си вършим работата. И вършим най-много работа от всички други ЦИК преди нас".

Намеси се и Емануил Христов. "Ако някой има право да проверява, това е само Комисията за защита на личните данни. Нали ако пуснем една, после всички медии ще се изредят. Това е обидно за ЦИК..., че не й вярвали! Ми ако искат да вярват! Не са медиите по-честни от ЦИК!", възмути се и Христов.

Председателката на комисията Ивилина Алексиева пък се съгласи с Томов, че било "само позитив, ако се покаже на медиите под какъв строг контрол се охраняват списъците". Тя обаче предпочете по-консервативното мнение - да не се показва хранилището. Причината е, че ЦИК не е администратор на лични данни и не можела да се разпорежда с подписките с имената на хората.

В крайна сметка членовете на ЦИК взеха решение, че няма да се допускат медии до подписките. Против бяха само Томов, Мария Бойкинова и Йорданка Ганчева. И тримата от квотата на ГЕРБ.