Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Една от четирите руски крилати ракети „Калибър“ е паднала до село в района Зивиех, община Сагез в ирански Кюрдистан, а части от нея са били взети за изследване в местното отделение на Революционните гвардейци, съобщава информационната агенция „Тахт“, цитирана от изданието „Нешънъл интерест“. Друг „Калибър“ е бил видян да прелита над село в Община Такаб, в провинцията Западен Азербайджан, която е пограничен район на Иран с бившата съветска република Азербайджан. Втората ракета избухнала, ранила двама селяни и убила четири овце, допълва агенция „Тахт“. Снимки на малкия кратер, изкопан от взрива, с публикувани на Интернет страницата на агенцията.

И двете експлозии са танали в 6 часа сутринта в сряда. Същият ден през нощта Русия съобщи, че 26 крилати ракети „Калибър“ са били изстреляни от кораби от Аерокосмическите сили на страната, разположени в Каспийско море. Първоначално местните власти предположили, че сгромолясалите се от небето летателни апарати са израелски разузнавателни безпилотни самолети. Масивните експлозии обаче доказват, че са се взривили бойните глави на крилатите ракети.

Никак не е изненадващо, че някои бройки от новото руско оръжие, с което Москва се гордее, че е стреснала САЩ, са се оказали дефектни и не са поразили целите в Сирия, смятат експерти, цитирани от „Нешънъл интерест“. Те посочват, че в по време на първата война на САЩ в Персийския залив през 1991 г. Подобни гафове са ставали и с новите тогава крилати ракети „Томахок“, произведени от компанията „Рейтиън“. В книгата си „Победа в пустинята – войната за Кувейт“ изследователят на ВМС на САЩ Норман Фридмън разкрива, че Пентагонът опитал да пусне 297 ракети „Томахок“ , само 282 са излетели успешно към целите. Девет „Томахок“ не излетели въобще, а 6 паднали в морето. По-късно, през 2003 при операция „Иракска свобода“ най-малко 10 крилати ракети от същия модел дефектирали и паднали в Турция, Саудитска Арабия и Иран.

През следващите години „Томахок“ били усъвършенствани. Във всяка от ракетите била инсталирана система за сателистна ориентация Джи Пи Ес. Освен това били инсталирани радари, които следват релефа на терена, за да коригират курса. По време на „Пустинна буря“ ракетите америакснаките ракети прелетели над Иран (вероятно с мълчаливото съгласие на Техеран) и след това олетели към Багдад. Тази маневра се наложила, защото „Томахок“ не можели да се насочват прецизно в условията на иракската пустиня. По-късните модели „Томахок“ след усъвършенстването разполагат с възможността да бъдат пренасочвани по време на полет им. Независимо от прецизните системи точността на поразяване на този тип крилати ракети на Пентагона се изчислява на 80 на сто.

В светлината на тези факти никак не е учудващо, че новите руски крилати ракети „Калибър“ са дефектирали. Специалисти посочват, че Русия често не изпробва оръжейните си системи така щателно, както това прави военното министерство в САЩ.

Междувременно в същия си брой „Нешънъл интерест“ разкрива, че Москва тайно е изпратила в Сирия командоси от суперсекретната си военна част „Заслон“. За подразделението се знае много малко, почти нищо. То е толкова потайно, че официално не съществува - за него няма никакви документални доказателства. Сведенията за елитната част идват от експертите Марк Галеоти и Джонатан Спайър и са публикувани в статия в излизащото Лондон авторитетно издание „Джейнс интелиджънс ривю“. Галети е професор Университета на Ню Йорк и е добър познавач на руските спецчасти.

Заслон“ не е под командването на военното министерство в Мсоква, а е ръководено от Службата за външно разузнаване на Русия, която е наследник на някогашното съветско КГБ. Агентите от елитните отреди в момента работя във Министерството на отбраната в Дамаск. Теса на директно подчинение на руското посолство, намиращо се на ул. „Омар Бен Ал Хатаб“в сирийската столица. Каква е функцията на „Заслон“ в Дамаск? Двамата експерти смятат, че командосите са съветници на сирийските военни и на държавните служители от режима на Башар Асад. Те също подават разузнавателна информация в Москва. Другата цел на суперпрофесионалните бойци е в случай, че режимът се сгромоляса внезапно да защитят руските дипломати, техните семейства и да изнесат секретните документи от посолството.

За последен път преди Сирия, командосите от „Заслон“ са изпълнявали тайна мисия в Багдад през последните дни от управлението на диктатора Садам Хюсеин. Те се погрижили в ръцете на настъпващите войски на САЩ да не попаднат тайни книжа и военна техника, която е била доставена на режима от Москва.