16 чужди граждани без документи за самоличност са заловени в димовското село Арчар (новина в е-агенция от 10:49 днес).

Двама афганистанци и двама пакистанци е установила полицията в Кула (същата агенция в 10:42 днес).

"Гранична полиция" е попречила само за денонощие 13 груби бежанци да влязат на територията на страната (вестникарски материал от днес).

СГП предаде на съд мъж, предложил подкуп на полицай, за да не задържи 27 нелегални емигранти (вчера).

Натрупването на подобни заглавия ни накара да проверим дали правоохранителните органи са заработили имиджово по-интензивно срещу мигрантите след датата 15 октомври. Тя се запомни с това, че за пръв път на територията на Европа незаконно пребиваващ чужденец умря от полицейски куршум. Край гр. Средец. 

От предишни години не е да няма примери как след всяко "късо съединение", касаещо МВР, изведнъж успешната работа или разкриваемостта по съответното направление отлитат до небето. Всъщност е обратното, установи Клуб Z.

Заглавията както от медиите, така и от бюлетина на МВР и съобщенията на прокуратурата издават ритмичност и дори спад на работата по мигрантската криза. Макар и с уговорката, че и министерството, и държавното обвинение не са длъжни да се хвалят с всички проведени реализации или образувани производства, общо взето не пропускат да информират за важното по темата.

Та 6 съобщения на МВР разказват за успехите през втората половина на месеца - от 15 октомври на сам. Включително и на същата дата, на която, ако си спомняте освен инцидента в Средец, имаше гонка с три леки коли на трафиканти в Бургаско. "Четирима нелегални имигранти, укрити в камиони...", "Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за трафик... " "Шест незабавни и две бързи производства за нелегално преминаване на границата...", "79 нелегално пребиваващи чужди граждани са задържани..." - ето така звучат някои от тях.

Напротив - в първата половина на октомври и отделните съобщения, и установените автомобили, хора и каналджии са повече.

Общо 26 нелегални имигранти установиха служители на ОДМВР-София и Перник при проверки на автомобили (14 октомври)

Двама водачи на товарни автомобили, превозвали нелегално 64 чужди граждани, са задържани в ОДМВР-Враца (14 октомври)

Постоянна мярка за задържане е наложена на 27-годишен мъж за нелегално превеждане на мигранти през държавната граница (13 октомври)

Нелегални имигранти са задържани в Бургас (13 октомври)

Семейство сирийци е открито в товарен автомобил с хасковска регистрация (12 октомври)

107-ма чужденци са задържани днес в хода на проведена полицейска акция в столицата (7 октомври)

20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана (7 октомври)

Чужди граждани са задържани при операция на СДВР (6 октомври)

Мащабна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата срещу незаконната миграция (2 октомври)

От прокуратурата допълват и за предотвратено преминаване на 28 афганистанци на 2 октомври и бързо производство срещу 18-годишен дванадесетокласник (?!), превеждал хора през ГКПП "Капитан Андреево" на предишния ден.

От това излиза, че каквото и да кажат разследващите за причините за случая "Средец", той по-скоро е настъпил като резултат от активната работа по миграционното направление в първата половина на октомври. А не обратното, както сме свикнали да наблюдаваме толкова пъти - след "издънката" МВР да се вдигне да работи "на ура".