Катастрофата на руския пътнически самолет на компанията "Когалимавия", който се разби в Египет и погуби 224 души, вероятно е причинена от отваряне на карго вратата. Тя се отваря навън, а на 9000 метра височина, това би унищожило ербъса. Не ти трябва бомба, не ти трябва артилерия и джихадисти. Това заяви пред Клуб Z специалистът по разследване на авиоинциденти Ангел Борисов.

Според него възможните обяснения за падането на самолета са три - ракета (почти на 100% отпаднала като сценарий), бомба в самолета или проблем с вратата.

Борисов смята, че последната възможност е най-вероятна.

"Цели палети се товарят с карго багаж в корема на самолета. Това става автоматично с повдигачи. Вратата се затваря херметически, но е възможно да се е развалила. При голямото налягане на такава височина, ако не е добре заключена просто гърми, изкъртва пантите и самолетът моментално се цепи на две", каза авиоекспертът.

Според Борисов това трябва да се провери още повече, че черните кутии показват, че не е имало удар отвън. Специалистът смята, че това намалява версиите до две - бомба в багажното отделение и технически проблем с вратата.

Само това можело да обясни разпръсването на останките на няколко километра разстояние.

"В случай че вратата не е била затворена добре, резултатът може да бъде това, което се случи. Това може да е направено или от немарливост - затварят я товарачите на летището, или напълно умишлено да е оставена незаключена. В Африка и двете възможности са напълно реални и навремето със самолетите на "Балкан" винаги пращахме технически специалист със самолетите да проверяват точно това", категоричен е Ангел Борисов.

Според него не трябва да се изключва и технически проблем, тъй като при карго вратите имало ролки, които се износват при дългогодишна употреба (руският самолет бе 18-годишен). Такъв проблем можело да бъде пропуснат при техническите проверки на "Ербъс"-а.

"Ислямска държава" няма доказателства, че е свалила самолета. Просто се опитват да си заприходят трагедията като актив. Между другото за "Локърби" три арабски групировки бяха поели отговорност само в първите часове след атентата. Иначе те наистина имат ракетни установки, с които биха могли да го свалят", смята Борисов.