Мачът е свирен. Централната избирателна комисия (ЦИК) безкритично даде зелена светлина за изплащането на нова порция медийни пакети по договори между свързани лица. Към одобрените на 17 ноември 12 366 лева въпреки очевидния конфликт на интереси, два дни по-късно Комисията добави нови 114 180 лева. От всички 12 присъстващи на заседанието й, със "за" гласуваха 10. "Против" бяха двама - Цветозар Томов и Емануил Христов от квотата на ГЕРБ.

Става въпрос за медийните пакети от по 40 000 лева всеки, които централният бюджет отпуска на партиите, коалициите и Инициативните комитети (ИК) без държавна субсидия, за да агитират с "Да" и "Не" на референдума. Както Клуб Z многократно писа, още в хода на подаването на заявленията изникнаха връзки между някои партии и ИК (предимно от тези регистрирани във Видин), с определени медии, като всички пътища водят към Борислав Цеков - бивш НДСВ депутат, понастоящем партньор на БСП, основател на Института за модерна политика, Движение "Модерна България" и "Асоциация на младите юристи".

Организациите на Цеков и партиите и комитетите в голяма степен имат връзки помежду си, както и с медиите, към които са насочени медийните пакети, което поставя пипитанки за свързани лица и нарочна схема за усвояване на държавните средства. 

Така във вторник ЦИК, въпреки възраженията на Томов одобри над 12 000 лева, които отидоха във видинската Р.М.Б.К., фирма, която издава онлайн бизнес каталога "Партнерс каталог". В нея парите си насочиха ИК на Павла Цветкова (700 лв.), ИК на Ивайло Петров (9400 лв. и 1000 лв.) и ИК на Емил Петров (1266 лв.).

Малката подробност е, че представителите на тези ИК и собственикът на Р.М.Б.К. Радослав Георгиев са в управителния съвет на организация "Активно общество", а Георгиев е част от "Модерна България" на Борислав Цеков.

На заседанието в четвъртък бяха докладвани за одобрение нови 29 договора за медийни пакети, между тях, небрежно пъхнати седем, за които медиите многократно писаха, че са сред съмнителните, вързани бившия царист, сега близък до социалистите Цеков. И така, ЦИК трябваше да вземе решение да одобри:

- 8880 лева по договор между "Радио Гама" - Видин и партия "Бургас";

- 3900 лева по договор между сайтът "Хаштаг-БГ" и партия Нова алтернатива;

- 7200 лева по договор между "Хаштаг" и Социалистическа партия "Демократически път";

- 39 960 лева между "Хаштаг" и ИК на Радослав Маринов;

- 19 680 лева между сайта "Гласове" и ИК на Павла Цветкова;

- 17 280 лева между "Гласове" и ИК на Ивайло Петров;

- 17 280 лева между "Гласове" и ИК на Емил Петров.

Тези договори бяха гласувани анблок, помеждудругото. Цветозар Томов коментира, че заради процедурата ще му се наложи да гласува с "против" всички изрядни договори. И даде аргументите си специално срещу тези, свързани с "Хаштаг" и "Гласове" като добави и един договор с агенция БГНЕС за 1500 лева с движение "Демократично действие".

Томов припомни, че според обявените от "Хаштаг" тарифи и в самите договори е записано, че реклама в този сайт автоматично означава реклама и в още един - "НеЗнам.БГ", но във втория по време на цялата кампания не се е появил нито един агитационен материал за референдума.

"Във втория сайт не се появи нищо. За мен това е грубо нарушение, тези договори не са изрядни. Не съм фен на практиката да претупваме договорите като ги гледаме анблок, без да сме запознати с тях", посочи членът на ЦИК.

Последва дебат, който бе заглушен, било поради технически причини, било защото председателката на ЦИК Ивилина Алексиева (БСП, дошла от Института на Борислав Цеков и назначена като гражданска квота) изключи микрофоните. Когато звукът на онлайн излъчването бе възобновен, Алексиева подложи всички 29 договора на едно гласуване и те бяха одобрени с почти пълно мнозинство. Последва ново възражение, съответно и ново заглушаване и когато звукът пак се върна, Алексиева вече бе обявила разглеждането на следващата точка от дневния ред.

Предстоят още гласувания на медийни пакети. И по всичко личи, че ЦИК смята така небрежно да одобри и останалите договори, които предизвикаха публична дискусия заради съмнения за схема за усвояване на държавните пари. Въпреки първоначалните информации, че членовете на ГЕРБ ще гласуват с "против", така няма да се събере необходимото мнозинство от 2/3, за да мине едно решение и тези договори ще отидат в съда, това надали ще се случи.