С "тухличките" на LEGO може да се построи всичко, включително и подвижни фигури. Кинетичният скулптор Джейсън Алеман от компанията JK Brickworks е пресъздал мита за Сизиф във фигура, която може да разположите на своето бюро, а с малко усилия и достатъчно средства дори да направите сами.

За своето произведение Алеман е използвал проект на компанията Disney, който автоматично изчислява всичките зъбни колела и механични връзки, необходими за създаване на реалистични движения в подвижна фигура.

Всеки може да се убеди в това - действително изглежда, че фигурката "се мъчи" при бутането на огромния камък.

Ето и видеото

Сизиф е герой от гръцката митология, като от неговото име идва и изразът "сизифов труд" - безполезно, макар и трудно, начинание. Строител и цар на Коринт, той бил смятан за най-хитрия сред хората - оковал бога на смъртта Танатос, който бил изпратен да отнеме живота му и поради това имало период, в който хората спрели да умират. После успял да се измъкне от подземното царство и се върнал в белия свят, където живял, докато починал от старост.

Но след смъртта си е осъден от боговете да търкаля по стръмен склон огромен камък, който отново пада, след като достигне върха.

А тук може да намерите инструкциите за сглобяване на кинетичната скулптура. Необходими са точно 475 части.