Днес Лютви Местан ще даде дългоочакваната си пресконференция в София. На нея се очаква бившият лидер на ДПС да разкрие какво ще бъде политическото му бъдеще, ще прави ли своя партия, доколко са верни обвиненията, че тази формация ще бъде с протурска насоченост и т.н.

КЛУБ Z ЩЕ ПРЕДАВА НА ЖИВО ЧРЕЗ ВИДЕОВРЪЗКА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА МЕСТАН - ГЛЕДАЙТЕ ОТ 12,30 ЧАСА

Лютви Местан бе свален от лидерския пост в ДПС и изключен от партията в края на миналата година.

Това стана след реч на почетния председател на движението Ахмед Доган, в която той упрекна Местан, че е направил гаф, произнасяйки от парламентарната трибуна слово, в което защитава Турция след свалянето на руския изтребител.

Веднага след като Местан бе изключен още 5-има депутати от ДПС заявиха, че ще го последват. Това са Хюсеин Хафъзов, Марияна Георгиева, Венцислав Каймаканов, Айдоан Али, Шабанали Ахмед.

Един от важните отговори, които се очакват от бившия лидер на ДПС днес, е каква политика ще следват той и депутатите около него - дали ще продължат да бъдат опозиция или ще са по-благосклонни към управляващото мнозинство.

Настоящият парламент е най-шареният в историята на прехода и в него често важни решения зависят от тематични коалиции. Възможно е в при определена ситуация именно Местан и компания да се окажат важен фактор за приемането или отхвърлянето на едно или друго решение.