Бившият министър на правосъдието Христо Иванов посочи директно члена на ВСС Димитър Узунов като изпратил SMS-а до Бойко Борисов, който по-късно премиерът препрати на председателя на ВКС Лозан Панов.

Пред БНР Иванов припомни, че в последната година правителството е посочило национален координатор за борба срещу корупцията, но на фона на „най-големия скандал със съмнения за оказване и търговия с влияние в съдебната власт“, нищо не следва.

Вие да сте забелязали някой да се е сетил изобщо за г-жа Кунева в тази ситуация? Или пък тя да се е сетила, че има нещо общо с нея? Някъде някакъв коментар? Този съвет да се е задвижил по някакъв начин, да координира нещо?“, попита Иванов.

Според него точно това показва безсмислието на „всички тези бюрократични упражнения“ и бездействието сега демонстрирало проблема „в една капка“.

„Ние създаваме някакви длъжности, които отчитаме, но не ни търсете, когато трябва да се поеме отговорност.“

Христо Иванов обясни, че въпросът изобщо не е кой е изпратил съобщението до Борисов.

SMS-ът, за мен, без никакво съмнение е изпратен от Димитър Узунов и по-големият проблем в тази ситуация е, че ние имаме един абсолютно ясен оголен акт, в който премиерът препращайки този SMS на председателя на ВКС, в контекста на обсъждане на нещо, което има огромно политическо значение, включително за самия премиер, му оказва натиск.“

ЯСЕН ТОДОРОВ: ПРАЩАМ SMS-И СЪС СЕКСУАЛНО СЪДЪРЖАНИЕ ПОНЯКОГА

Според бившия министър ВСС не трябва да подава оставка, защото „в този ВСС има хората със SMS-ите, има обаче и други хора, които показаха огромно достойнство и качества в една абсолютно неравна битка“. Втората причина е, че той не очаква в настоящата ситуация да може да бъде избран много по-различен състав.

Този член на ВСС, който, както и да се казва, който е изпратил този есемес, просто трябва да се махне от там. Той вероятно е стигнал до това място изобщо, защото е именно по този начин полезен. Най-вероятно това е човек, който едва ли иначе би – в една нормална обстановка подобно място би изисквало той да покаже качества и познани, едва ли би стигнал до там.

Това са типични представители на тази болезнена ситуация, в която се намира страната. Хора, които са полезни, поврътливи, изпращат SMS-и на който трябва. Като им пратят SMS, изпълняват каквото пише в него. И когато някой не иска да влиза в тази игра и покаже SMS-а както направи Лозан Панов, това е голям скандал за тях, защото така не се прави в тяхната система от ценности.“

Христо Иванов отрече обвинението на Яне Янев, че именно той е дал съвет на Лозан Панов да разкрие съдържанието на съобщението.

„Отговорът е не просто „не“, а отговорът е „По дяволите, стига с тая порнография!“ Очевидно е, че г-н Янев е вкаран в обичайната си роля да хвърля димки в общеественото пространство.“

Според бившия министър всеки съдия трябва да постъпи точно така, както направи и Лозан Панов. И че първото правило, което се преподава в обученията на съдии по етика и професионално поведение, е когато си обект на натиск, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е този натиск да стане публичен.

„Това, което пеевската пропагандна машина обяви за някакъв скандал, всъщност е етична норма и нещо, което се очаква от съдиите да правят във всяка една прилична страна.“

Големият въпрос в тази ситуация, според Христо Иванов, е: Имаме ли опозиция?