Остър обрат претърпя буквално за часове казусът с дарените от Турция ваксини, превръщайки се в същински "ваксинигейт" за здравния министър д-р Петър Москов. Всичките му твърдения за безопасността на продуктите и законността на вноса бяха разбити на пух и прах от Върховна касационна прокуратура (ВАП), която категорично обяви, че в страната не могат да се прилагат неразрешени за употреба ваксини.

Въпросът сега е кой точно лъже? Според министър Москов предоставената от южната ни съседка петвалентна ваксина "Пентаксим" "отговаря на всички изисквания и ще продължи да бъде прилагана", а ваксината срещу Хепатит Б "Еувакс" не е напускала складовете на ведомството. "Всичко останало е лъжа", твърди здравният министър. Тезата потвърди и неговият заместник д-р Ваньо Шарков, според който в министерството не са пристигали никакви уведомителни писма от прокуратурата за блокиране на дарените ваксини.

ВАНЬО ШАРКОВ: НИКОЙ НЕ Е СПИРАЛ ВАКСИНИТЕ ОТ ТУРЦИЯ

Проверката и резултатите от нея обаче са на лице:

"Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Р Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации. ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината Еувакс Б не е разрешена за употреба в страната. Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба. ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки", гласи официалното становище на Върховната административна прокуратура, изпратена до медиите.

От съобщението обаче не става ясно дали решението касае спиране и на двете дарени ваксини или се отнася само до "Еувакс". За да не изпадаме в противоречиви тълкувания, потърсихме за коментар говорителя на прокуратурата Малина Александрова. Според нея всички доставени в страната ни количества трябва моментално да бъдат спрени от употреба. Ето разковорът дословно:

Г-жо Александрова, зад думите "недопускане в страната на ваксини" внос ли имате предвид или разпространение? 

- Разпространението на тези двете, както е по заглавието. Ние сме казали "на дарението от Република Турция" - това са "Еувакса" и "Пентаксим"-а.

В съобщението обаче нищо не пише за "Пентаксим", споменава се само "Еувакс"...

- Така са ни го оказали от ИАЛ. Нали се сещате, че прокурорите не са лекари. И ние се съобразяваме изцяло със становището на специалисти.

Да не стане объркване, защото доколкото ми е известно ИАЛ не е коментирала "Пентаксим", защото ваксината е разрешена за употреба както у нас, така и в Европа ...

- Не мисля, че ще стане объркване.

Решението касае и двете ваксини, категорично?

- Точно така. Вижте последното изречение - че сме изискали писмено уведомление за предприетите от тях мерки. Тоест те трябва да ни кажат кога и какво са направили.

Това означава ли, че се спира употребата им?

- Да, означава точно това.

И не могат да се бият на деца нито "Пентаксим", нито "Еувакс"?

- Не могат. От ИАЛ така са ни казали.

Проблемът е, че решението на прокуратурата противоречи на всички законно извършени процедури по осигуряването на ваксините, както и на официалните версии на компетентните лица. На първо място дарението е одобрено от Министерския съвет и отговаря на всички изисквания на международните спогодби. Здравният министър Петър Москов увери, че петвалентната "Пентаксим" от Турция е същата ваксина, която се използва от години у нас, и дори показа двете опаковки със съдържащите се в тях ампули. Освен това по данни на ИАЛ притежава нужните сетификати за качество и има разрешително за употреба в България. Без разрешение е "Еувакс", но не защото е "опасна", а защото досега не е била внасяна в страната и никой не я е регистрирал. Всъщност, тя е една от най-качествените рекомбинантни ваксини, сертифицирани от СЗО, за което притежава и съответния документ

КАК ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ В СЮЖЕТА "МОСКОВ-ВАКСИНИ-СКАНДАЛ"

Истинската развръзка тепърва предстои с всички възможни сценарии по нея.