Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред БНТ, че въпросът кой точно от Висшия съдебен съвет (ВСС) е пратил SMS-а на премиера Бойко Борисов не е важно. Този SMS, с който някой информира Борисов за хода на заседанието на ВСС, впоследствие бе препратен на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който го показа пред медиите.

"ЛОЗАН ПАНОВ ОТНОВО ПРЕДЛОЖИ ДА ВИ ВИКАМЕ ВЪВ ВСС ПО ЗАПИСА С ДВЕТЕ "КАКИ" НЕ ГО ПРИЕХМЕ"

"Не смятам, че това е най-важната тема в обществото. Премиерът има толкова много задачи. В момента се цели да се отклони правата линия, която беше начертана от настоящото правителство. Нека да си припомним вакуума и кризата, в която беше изпаднала България 2013-2014 г. Какво се случи, след като се постигна това, което бяха заложили, ако приемем, че има някакви сценаристи. Държавата се отдалечи от европейския път", каза Цветанов.

На въпрос вярва ли, че съветникът на премиера Яне Янев му е изпратил този SMS Цветанов отговори:

"Можем само да предполагаме. Не смятам, че това е нещо, което трябва да бъде дискутирано. Ето виждате, вече 10 минути от моето участие не говорим за основните задачи, които са приоритетите на страната. Когато подобни теми се лансират в публично пространство те стават остават основен дебат и медиите търсят лошата новина".

ЯНЕ ПРАТИЛ СКАНДАЛНИЯ SMS НА БОРИСОВ

Цветанов повтори тезата на Борисов, че вчерашното назначение на Димитър Узунов за предстляващ ВСС е провокация към премиера. 

"Повече го намираме като опит за провокация към премиера на страната и разбира се, към политическата класа. Не бих искал да влизаме с остър тон, защото знаете, че точно политиците и парламентът трябва да бъде този, който да върви към конструктивен диалог. Това, което остава като усещане. Не мога да коментирам мотивите и всичко това, което се случва в един независим орган, какъвто е ВСС", каза Цветанов.

ДИМИТЪР УЗУНОВ СВЕТКАВИЧНО ЗАМЕНИ СОНЯ НАЙДЕНОВА КАТО ЛИЦЕ НА ВСС

Той определи твърдението, че Узунов е човек на Борисов като спекулация.

"Разбира се, че във всичките тези години много са спекулациите, когато възникне някакъв проблем, често се казва, че някой е човек на Борисов. В много от случаите Борисов дори не се е срещал или пък е имал само протоколни разговори", каза Цветанов.

Цветанов заяви, че не би могъл да посочи "режиьорите и сценаристите" на случващото се във ВСС. Той декларира, че ГЕРБ ще подкрепи всички законодателни промени, които ще бъдат изработени от Министерството на правосъдието.

"Ние с Реформаторския блок обсъждаме и темата със съдебната реформа. Първо трябва да бъде приета актуалзираната стратегия за съдебната реформа и законът за съдебната власт. В диалог с ЕК можем да подобрим състоянието на съдебната система", каза Цветанов.

ЕДНО КЪМ ЕДНО:ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК КЪМ ГЕРБ

На въпрос за евентуални предсрочни парламентарни избори Цветанов отговори:

"Това е една възможност. Но чисто прагматично и ако бъдем национално отговорни това е повече популизъм, отколкото реалност". 

Зам.-шефът на ГЕРБ коментира и предстоящите президентски избори. На въпрос възможно ли е Росен Плевнелиев отново да е кандидатът на ГЕРБ той отговори:

"Рано е за президентските избори. ГЕРБ има готовност да излъчи свой кандидат, който да бъде възприет от по-широк формат от симпатизантите на ГЕРБ".